Metroul din Moscova a declarat duminică că a recrutat conductori de sex feminin pentru prima dată în istoria sa recentă, în urma schimbărilor recente din legislația rusă care excludeau femeile din multe profesii, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Primele femei conductor de tren electric din istoria modernă au început să lucreze pentru metroul din Moscova”, a spus sistemul de transport public care operează rețeaua extinsă de linii de metrou din capitală.

Trenurile de metrou din Moscova erau conduse de bărbați încă din perioada sovietică, deoarece această activitate făcea parte din lista guvernului de profesii considerate dăunătoare sănătății femeilor. Construit în zilele URSS, metroul din Moscova a fost considerat e realizare emblemă a regimului comunist.

Interzicerea multor profesii pentru femei a atras critici și un decret al Ministerului Muncii din septembrie 2020 a redus numărul profesiilor rezervate exclusiv bărbaților de la 456 la aproximativ 100.

Argumentul potrivit căruia conducerea trenurilor de metrou este periculos, deoarece implică ore lungi de muncă în subsol, a fost criticat, deoarece metroul angajează și femei pentru curățenie și monitorizarea scărilor rulante.

Potrivit transportului public din Moscova, grație automatizării, conducerea trenurilor „nu mai este asociată cu un efort fizic greu”.

Lista anterioară aprobată în 2000 excludea femeile de la slujbe în minerit și metalurgie și le interzicea de asemenea ocupații precum șofer de autobuz, marinar, parașutist, mecanic auto și chiar fabricarea instrumentelor de suflat.

Multe ocupații de pe această listă din 2000 sunt acum accesibile femeilor, conform decretului Ministerului Muncii.

Căile Ferate Ruse au anunțat, de asemenea, că vor angaja femei pe postul de conductori de tren în 2021.