Preşedintele american Donald Trump a susţinut că numărul deceselor din cauza coronavirusului a fost 'exagerat' în Statele Unite, ţară confruntată cu un nou record de infectări şi unde bilanţul victimelor a trecut de 350.000, transmite dpa.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI

'Numărul de cazuri şi morţi de Virusul Chinezesc este mult exagerat în Statele Unite din cauza metodei ridicole de determinare [a Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor] comparativ cu alte ţări, dintre care multe raportează, în mod intenţionat, foarte inexact şi scăzut', a scris Trump duminică pe Twitter, vorbind despre 'fake news'.

Experţi în sănătate i-au dat însă imediat replica.

'Morţile sunt morţi reale. Tot ce trebuie să faceţi este să ieşiţi în tranşee, să mergeţi în spitale... Este real, nu este fals', a declarat Anthony Fauci, principalul specialist american în boli infecţioase, la postul ABC News.

La rândul său, şeful serviciilor publice de sănătate din SUA, Jerome Adams, a spus la CNN că nu are 'niciun motiv să se îndoiască' de numărul victimelor COVID-19, potrivit Agerpres.

Campania de vaccinare anti Covid-19 din Statele Unite câștigă avânt și ar putea ajunge la un milion de injecții pe zi, au asigurat oficialii americani duminică în fața criticilor privind întârzierea inițială într-o țară care tocmai a trecut de 350.000 de decese, potrivit AFP.

„Au existat unele disfuncționalități”, a recunoscut pe ABC eminentul imunolog american Anthony Fauci, care consiliază guvernul cu privire la criza sănătății.

Medicul Jerome Adams a subliniat la CNN că vaccinările au început într-un context dificil: în plină explozie a numărului de cazuri și în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului, punând la încercare echipele medicale.