Mai mulți cetățeni britanici care locuiesc în Spania s-au plâns duminică că li s-a refuzat îmbarcarea într-un zbor British Airways / Iberia de la Londra la Madrid pe motiv că certificatul lor de reședință nu era valid după Brexit, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fotograful Max Duncan, unul dintre cei care nu au putut urca în avion la Aeroportul Heathrow din Londra, a scris pe Twitter sâmbătă că mai mulți cetățeni britanici rezidenți în Spania sunt „disperați că nu se pot întoarce acasă”. Compania aeriană le-a spus că acreditările lor erau cunoscute sub denumirea de „certificate verzi” și nu erau „valabile după Brexit”.

Ca răspuns la tweet-ul său, Ambasada Regatului Unit în Spania a spus că „nu ar trebui să se întâmple asta”. Ambasada a adăugat că autoritățile spaniole au confirmat sâmbătă seara „că această carte verde de ședere va fi valabilă pentru călătoriile de întoarcere în Spania, așa cum este indicat în sfaturile noastre de călătorie”.

Datorită noii variante de coronavirus care circulă în Marea Britanie, Spania a interzis sosirea călătorilor din Marea Britanie, cu excepția cetățenilor din Spania sau rezidenți în Spania.

Iberia a declarat pentru AFP că a primit un e-mail de la poliția de frontieră la 1 ianuarie prin care îi informa că înregistrarea unui cetățean britanic ca cetățean european nu era valabilă pentru a dovedi că acesta este rezident legal în Spania.

„În ceea ce privește complicațiile depistate ieri la Aeroportul Heathrow, am dori să subliniem că acestea s-au datorat unei probleme specifice de comunicare cu anumite companii aeriene și că au vizat un număr foarte mic de călători", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe spaniol intervievată de AFP.

Ea a spus că duminică "traficul aerian între Regatul Unit și Spania se desfășoară în mod normal pentru toți cetățenii Spaniei și Andorei și pentru toți cetățenii britanici care locuiesc în Spania sau Andorra".

Peste 300.000 de britanici sunt înregistrați în Spania. Majoritatea sunt pensionari care trăiesc pe coasta de sud, atrași de vremea bună și de costul de viață foarte scăzut al țării.

Dacă au raportat înainte de 31 decembrie 2020, britanicii își pot păstra dreptul de ședere în Spania, dar trebuie să fi furnizat o adresă de reședință permanentă, un cont bancar spaniol, să aibă acoperire medicală și să poată dovedi venituri suficiente.