Relaţiile China-SUA sunt la o ''nouă răscruce'', susţine ministrul chinez de externe Wang Yi
Relaţiile între cele mai mari două economii din lume sunt tot mai tensionate în contextul unei serii de dispute privind comerţul, drepturile omului şi originile COVID-19. În luna decembrie, SUA au inclus pe lista neagră zeci de companii chineze despre care susţine că au legături cu armata.
Wang Yi, consilier de stat şi ministru de externe, a declarat într-un interviu pentru Xinhua şi alte media de stat că recentele politici ale SUA faţă de China au afectat interesele ambelor ţări şi au provocat pericole uriaşe pentru întreaga lume.
Există însă acum o oportunitate pentru cele două părţi "de a deschide o nouă fereastră de speranţă" şi de a începe o nouă rundă de dialog, a spus el.
Se aşteaptă ca alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA să amelioreze relaţiile dintre Washington şi Beijing după patru ani de tensiuni care au escaladat în timpul administraţiei lui Donald Trump.
Luna trecută, Wang a spus că speră ca alegerea lui Biden va permite ca politica SUA faţă de China "să se întoarcă la obiectivitate şi raţionalitate".
Cu toate acestea, preşedintele-ales Biden, care îşi va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a continuat să critice China pentru "abuzurile" sale din comerţ şi alte chestiuni.
Wang nu i-a menţionat pe Trump sau Biden, dar a cerut SUA "să respecte sistemul social şi calea de dezvoltare" alese de China, adăugând că dacă Washingtonul "îşi învaţă lecţiile" conflictele dintre cele două părţi ar putea fi rezolvate.
"Ştim că unele persoane în SUA sunt neliniştite în privinţa dezvoltării rapide a Chinei, dar leadership-ul cel mai sustenabil este să avansezi constant tu însuţi, în loc să blochezi dezvoltarea altor ţări", a spus el.
Politicieni din SUA au acuzat China că a ascuns izbucnirea epidemiei de COVID-19 în primele etape, având un răspuns întârziat care a permis bolii să se răspândească mult mai departe şi mai repede.
Însă Wang Yi afirmă că ţara sa a făcut tot posibilul de a combate răspândirea virusului, "dând alarma" pentru restul lumii.
"Am fost într-o cursă contracronometru şi am fost primii care au anunţat lumii epidemia", a spus el. "Tot mai multe studii arată că epidemia a apărut, foarte probabil, în multe locuri din întreaga lume", a susținut Wang Yi.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Pentru a face dovada bunei cooperari, sa renunte si la Canada, tot in favoarea Chinei, ca tot erau programate exercitii militare comune Canadiano-Chineze cu zece mii de combatanti.
Iar despre US, China merge inainte oricum, Trump i-a ajutat cu tot ce ar fi putut să îi ajute, în sensul că a dat cu America de pamânt pe plan internațional, lăsând să se vadă că China poate avea prestigiu, dar odată făcut lucrul acesta, un Trump numai i-ar încurca. Establishment-ul vechi îi ajută mult mai bine, pentru că în orice mecanism care funcționează, regulile trebuie păstrate. Iar din punctul acesta de vedere Biden este infinit mai conservator decât Trump.
Nu mai spun ca toate confectiile din China mai nou sunt facute in lagare de munca din Xianjing de catre detinuti din minoritatea locala.
Rusia nu e putin, turcia nu e erdogan, sua nu e trump, iar romania nu e ceausescu sau viorica.
Mai mult de cat atat, in cazul de fata, excluderea totala a chinei, ceruta de multi trumpisti, ar schimba pur si simplu felul in care arata omenirea. China e prea mult pt istoria omenirii, pt prezent si pentru viitor ca s o reducem la partidul comunist si felul in care inteleg sa guverneze.
Si daca in Romania, o tara cu 21 mil de locuitori, dictatura comunista a putut fi demontata cu ajutor extern in China asta e imposibil.
Deci chinezii sunt una cu China si China e una cu partidul.
Ca au inventat praful de pusca si mersul pe jos ma lasa rece, nu vreau ca copii mei sa traiasca intr-o lume controlata de comunistii chinezi.