Aproximativ 2.500 de persoane, venite din toate colțurile Franței și unele chiar din străinătate, au sărbătorit Anul Nou în vestul Franței în cadrul unei petreceri neautorizate care nu a putut fi împiedicată de autorități, scrie AFP.

Masina a Jandarmeriei, incendiata si vopsita in rozFoto: Captura YouTube

UPDATE Potrivit presei locale, citată de Le Figaro, petrecerea s-a terminat sâmbătă dimineața, cu puțin timp înainte de ora 08,00. „Nu a avut loc o intervenție a forțelor de ordine”, a precizat prefectura, care a evocat o „întrerupere a sunetului”.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a convocat vineri seara la Paris o reuniune în încercarea de a "restabili o situație normală", după cum a precizat acesta pe Twitter.

În jurul orei 20,30, petrecerea continua pe muzică tehno în hangarele localității Lieuron, la sud de orașul Rennes.

Jandarmii, plasați la intersecții, încercau să împiedice noi participanți să meargă la petrecerea rave. În cursul zilei un elicopter survola locul.

Jandarmii au încercat joi seara să împiedice petrecerea dar "s-au lovit de ostilitatea a numeroși petrecăreți", a afirmat prefectura departamentului Ille-et-Vilaine.

În cursul acestor confruntări, "o mașină a jandarmeriei a fost incendiată, alte trei degradate iar în militari au fost aruncate sticle și pietre, care au provocat răni ușoare", potrivit sursei citate.

Isabelle, o femeie de circa 60 de ani care stă la câteva case de hangare, "dezafectate de câteva luni", a povestit că sosirea petrecăreților a fost "spectaculoasă".

În plină epidemie de Covid-19 "încercăm să facem ce e de făcut și când vedem ce se întâmplă ... unde este respectul?", a afirmat femeia.

Franța se confruntă cu amenințarea unui nou avans al epidemiei. Vineri, numărul de noi contaminări era de 20.000 în 24 de ore.

Prefectura a estimat numărul participanților vineri dimineața la circa 2.500 "provenind din diferite departamente și din străinătate".

"Din gură în gură"

Serviciile de urgență au fost trimise la fața locului pentru a distribui gel dezinfectant și măști în încercarea de a "limita riscurile de propagare a virusului".

Parchetul a deschis o anchetă.

La sfârșitul dimineții, printre cei câțiva petrecăreți care părăseau locul, cinci persoane din departamentul Finistère (vest), cu vârsta de circa 20 de ani, îmbrăcați în negru. Doi dintre ei purtau măști.

Potrivit acestora, petrecerea a fost „bine organizată”, cu pături distribuite pentru a lupta cu frigul, în două hangare și deci cu "două atmosfere" diferite.

La această petrecere, de care au aflat "din gură în gură", "au participat chiar și străini, spanioli și italieni", au spus ei.

Un pic mai departe, "Jo", un participant originar din Alsacia (estul Franței), spune că s-a dus joi seara la un punct de întâlnire în parcarea unui centru comercial. Ulterior, convoiul s-a deplasat spre Lieuron unde forțele de ordine au încercat să-i împiedice să treacă, folosind gaze lacrimogene. Și el a afirmat că printre petrecăreți s-au numărat persoane din Belgia, Marea Britanie și Spania.

Petrecerea urma să se încheie "mâine", respectiv sâmbătă, a mai spus el, înainte de a merge să se culce un pic în mașina sa.

Alți petrecăreți spuneau că petrecerea va dura până marți.