Un palestinian rănit la gât vineri de un tir al armatei israeliene în cursul unor altercaţii în Cisiordania ocupată suferă de tetraplegie, a făcut cunoscut ministerul palestinian al sănătăţii, notează AFP, potrivit Agerpres.

Israel / PalestinaFoto: Associated Press

"Cetăţeanul care a fost rănit vineri de gloanţe reale de forţele de ocupaţie (armata israeliană) la Masafer Yatta a fost lovit la gât (nervi şi coloana vertebrală), ceea ce a antrenat o tetraplegie", a indicat ministerul într-un comunicat. Haroun Rasmi Abu-Aram, 24 de ani, a fost rănit în cursul unor altercaţii cu armata israeliană în satul Al-Tuwanah, la sud de oraşul Hebron, anunţaseră anterior surse palestiniene.

Potrivit agenţiei palestiniene de presă Wafa, care citează martori, "mai mulţi soldaţi au deschis focul la mică distanţă" şi l-au rănit pe palestinian în timp ce el încerca să îi împiedice "să îi fure generatorul electric".

Într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale, pot fi văzuţi câţiva palestinieni care încearcă să recupereze un generator din mâinile soldaţilor israelieni, pe fond de strigăte şi îmbrânceli, apoi se aude un tir şi un bărbat este căzut la pământ.

"În momentul tirului, Abu-Aram ajuta la construcţia casei vecinilor săi", a indicat organizaţia israeliană pentru apărarea drepturilor omului B'Tselem. "Soldaţii au venit cu intenţia se a confisca echipamentul pe care familia îl utiliza pentru construcţia casei, printre care un generator", a adăugat aceasta.

Contactată de AFP, armata israeliană a raportat că "este la curent cu informaţiile potrivit cărora un palestinian a fost rănit de un glonţ real" şi a spus că examinează "incidentul".

Potrivit acesteia, o operaţiune de "rutină" vizând "confiscarea şi evacuarea unei clădiri ilegale" s-a transformat în "revoltă", în cursul căreia "un anumit număr de palestinieni au atacat trupele israeliene".

"Soldaţii au utilizat diverse mijloace de dispersare antirevoltă şi au tras în aer", a adăugat ea.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de armata israeliană.

Circa 2,8 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania unde locuiesc, de asemenea, 450.000 de israelieni în colonii considerate ilegale de dreptul internaţional.