Statele Unite au fost alarmate joi de înăsprirea legislației rusești împotriva ONG-urilor sau mass-media considerate a fi „agenți străini”, acuzând Moscova că restricționează libertatea de exprimare, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

„Adânc deranjat de intensificarea represiunii societății civile din Rusia”, a denunțat pe Twitter un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Cole Brown.

Deputații ruși au adoptat la jumătatea lunii decembrie o înăsprire a unei legi datând din 2012. Sub sancțiunea unor amenzi sau interdicții grele, solicită organizațiilor care primesc finanțare din străinătate să respecte măsurile administrative restrictive, în special înregistrarea ca „agent străin” și menționarea acestui statut în toate publicațiile lor.

Domeniul de aplicare al acestei legi a fost apoi extins și ar putea viza persoane precum jurnaliști sau bloggeri.

Conform ultimelor modificări, o persoană sau un grup care primește sprijin material sau financiar din străinătate sau de la organizații deja considerate „agenți străini” poate fi acum desemnat și în acest mod, fără o hotărâre judecătorească.

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane a descris aceste modificări drept „deosebit de tulburătoare” și a îndemnat Rusia „să respecte drepturile cetățenilor săi”.

Serviciul rus de control al telecomunicațiilor a anunțat marți că a convocat oficiali mass-media clasificați drept „agenți străini”, în vederea sancțiunilor pentru nerespectarea obligațiilor stricte impuse de acest statut.