Curtea Comercială din Berna a decis că Postfinance, divizia financiară a Poștei Elvețiene, nu avea nicio obligație de a deschide un cont oligarhului rus Viktor Vekselberg, care locuiește în această țară și care este vizat de sancțiuni ale SUA, a informat joi agenția de știri Keystone-ATS.

Foto:

Această instanță a acordat Postfinance o excepție de la mandatul său de serviciu universal de plată, conform deciziei căreia Keystone-ATS a obținut o copie.

Omul de afaceri, șeful conglomeratului rus Renova, depusese o plângere împotriva Postfinance, care i-a închis contul la scurt timp după deschiderea acestuia, potrivit AFP.

Avocatul oligarhului rus a susținut că Postfinance avea obligația de a oferi un cont oricărui rezident și că clientul său nu dorea să deschidă un cont profesional, ci unul privat. El a susținut că Postfinance avea permisiunea de a deschide un astfel de cont în conformitate cu legislația SUA, potrivit ATS.

Dar avocatul Postfinance se referise la o clauză în condițiile generale ale unității, potrivit căreia Postfinance poate exclude clienții în anumite cazuri, în special dacă reglementările naționale sau internaționale sunt în conflict cu furnizarea de servicii sau există riscul de a afecta grav legea sau reputația. El a explicat că, dacă Postfinance ar fi menținut contul, instituția financiară ar fi putut fi supusă sancțiunilor SUA.

Viktor Vekselberg se află pe o listă cu șapte oligarhi ruși apropiați de Kremlin sancționați în aprilie 2018 de Washington, care îi acuză în special că au participat la „atacurile” Rusiei împotriva „democrațiilor occidentale”.

În urma acestor sancțiuni, oligarhul, cu domiciliul în cantonul Zug, în centrul Elveției, și-a redus participarea la mai multe companii industriale elvețiene, astfel încât să scape de sancțiunile americane.