Mexicul a înregistrat 34.523 de asasinate în 2020, o cifră ușor în scădere față de 34.608 în 2019, potrivit cifrelor oficiale publicate joi și citate de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anul 2019 a marcat un record de asasinate din 1997, în special datorită violenței legate de criminalitatea organizată.

"Există pentru prima dată din 2014 o scădere a omuciderilor în țară", a declarat joi subsecretarul pentru securitate, Ricardo Mejía, într-o conferință de presă.

Pandemia Covid-19 și restricțiile pe care le aduce nu au calmat cu adevărat violența din Mexic. Țara a cunoscut astfel pe 20 aprilie cea mai violentă zi de la începutul anului cu 105 asasinate, în ciuda carantinării populației decretată pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Violența a crescut constant în Mexic de la sfârșitul anului 2006, când lupta împotriva traficului de droguri a devenit apanajul militarilor.

De la acea dată, aproximativ 300.000 de persoane au fost ucise în țară, conform cifrelor oficiale care nu specifică totuși dacă toate aceste decese violente sunt atribuite crimei organizate.

Președintele de stânga Andres Manuel López Obrador, aflat la putere din decembrie 2018, consideră că această violență endemică va scădea prin reducerea sărăciei și a excluziunii în loc să se bazeze în principal pe utilizarea forței împotriva criminalilor.