Cererile săptămânale de șomaj au continuat să scadă în Statele Unite în timpul săptămânii de Crăciun, perioadă în care exista încă incertitudine cu privire la viitorul indemnizațiilor de șomaj care au fost prelungite în cele din urmă de Congres, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În perioada 20-26 decembrie, 787.000 de persoane s-au înregistrat ca șomeri după ce și-au pierdut locurile de muncă sau veniturile, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Muncii.

Săptămâna precedentă, numărul de noi înregistrări a scăzut brusc după două săptămâni de creștere, iar 806.000 de persoane au fost șomere, potrivit datelor revizuite.

Declinul observat săptămâna trecută este legat de combinația vacanțelor de la sfârșitul anului și de incertitudinea în jurul viitorului indemnizațiilor de șomaj, a declarat Nancy Vanden Houden, analist pentru Oxford Economics.

„S-ar putea să existe o creștere a cererilor în săptămânile următoare, acum că programele de urgență au fost extinse”, anticipează ea.

Milioane de șomeri - mai mult de 12 milioane conform unor studii - care nu mai aveau dreptul la șomaj la nivel de stat și au supraviețuit datorită ajutorului acordat în primăvară de guvernul federal, s-au aflat în situația de a nu mai avea niciun venit în ziua expirării acestor măsuri de sprijin.

Acest ajutor tocmai a fost prelungit până în martie 2021, reprezentanții aleși ai Congresului reușind să fie de acord după luni de negocieri. Președintele Donald Trump, care a generat îndoieli timp de o săptămână, a ajuns să ratifice textul duminică seara, permițând eliberarea fondurilor.

Aceste drepturi de șomaj sunt, de asemenea, extinse din nou la lucrătorii care, de obicei, nu le pot revendica, în special conducătorii auto. În ceea ce privește suma săptămânală, aceasta este majorată cu 300 de dolari pentru toți beneficiarii.

Numărul total al beneficiarilor șomajului a continuat să scadă, cu 5,2 milioane de persoane afectate în săptămâna 13-19 decembrie, datele fiind publicate de Departamentul Muncii cu o întârziere săptămânală, sau 103.000 mai puțin decât săptămâna precedentă.

Dar, în total, aproape 20 de milioane de persoane fără loc de muncă sau venituri primeau încă ajutor pentru șomaj în săptămâna care se încheie pe 12 decembrie, date disponibile, de asemenea, publicate joi.