Londra și Madrid au ajuns la „un acord de principiu” cu privire la Gibraltar, care va permite libertatea de mișcare să fie menținută la granița dintre Spania și enclava britanică la sudul Peninsulei Iberice, a anunțat joi ministrul spaniol de externe, Arancha González Laya, potrivit AFP.

Gibraltarul, o fasie de pamant detinuta de Marea Britanie in Peninsula IbericaFoto: Flickr / Steve

Acordurile Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor între 26 de state europene fără controlul pașapoartelor, se vor aplica acum Gibraltarului, a spus ministrul.

Acordul a fost încheiat cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a Brexitului, joi la miezul nopții, și astfel împiedică transformarea frontierei dintre Gibraltar și Spania de vineri într-o frontieră „dură” între Marea Britanie și UE.

"Nu mai există o barieră Schengen care să sese aplice Gibraltarului în relațiile sale cu Spania, ceea ce face posibilă eliminarea controalelor dintre Gibraltar și Spania", a spus González Laya la o conferință de presă la Madrid.

"Am ajuns la un acord de principiu cu Regatul Unit care va servi drept bază pentru un viitor tratat între Uniunea Europeană și Regatul Unit privind Gibraltarul", a continuat ea.