Magnatul pro-democrație Jimmy Lai a fost închis joi, la capătul unei audieri în fața celei mai înalte instanțe judiciare a orașului, care a urmat recomandările parchetului de a nu fi eliberat pe cauțiune, potrivit AFP.

Jimmy LaiFoto: CNN

Lai, foarte critic la adresa Beijingului, este una dintre cele mai cunoscute personalități din Hong Kon care a intrat sub incidența legii privind securitatea națională, impusă de regimul comunist pentru a restabili calmul în acest teritoriu, după peste șase luni de proteste în 2019.

La 73 de ani, patronul tabloidului Apple Daily a stat 20 de zile în închisoare înainte de a fi eliberat în 23 decembrie pentru o cauțiune de zece milioane HKD (un milion de euro), sub condiții foarte stricte.

În arest la domiciliu, acestuia i s-a stabilit interdicția de a lua cuvântul în public sau de a posta pe Twitter.

Magnatul media este acuzat de "înțelegere ascunsă cu puteri străină" pentru faptul că a cerut impunerea de sancțiuni internaționale pentru Hong Kong și China ca răspuns la politica de reprimare a Beijingului în acest teritoriu semiautonom.

Lai este anchetat de asemenea pentru fraudă și pentru participare la adunări ilegale în timpul mișcării de contestare din 2019.