Brexitul devine realitate

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 31 decembrie 2020, 9:38 Actualitate | Internaţional


Boris Johnson
Foto: Captura Twitter
După o jumătate de secol de integrare europeană și patru ani și jumătate de tergiversări, Marea Britanie trăiește joi ultimele sale ore sub imperiul regulilor europene și începe o nouă pagină a istoriei sale, într-un context de criză profundă, relatează AFP.

La ora locală 23,00 și GMT (miezul nopții la Bruxelles), Brexitul devine realitatea pentru Regat, ieșit oficial din UE în 31 ianuarie dar beneficiind de o perioadă de tranziție de un an pentru a amortiza șocul.

Dacă vastul acord de liber schimb va evita o ruptură prea abruptă, libera circulație care permitea oamenilor și mărfurilor să treacă granițele fără îngrădiri ia sfârșit.

Exportatorii și importatorii vor trebui să completeze declarații vamale și riscă întârzieri la granițe, din cauza controalelor. Companiile financiare, sector major la Londra, vor pierde dreptul automat de a oferi servicii în UE. Iar universitățile britanice nu vor mai fi eligibile pentru programul Erasmus.

"Nu este sfârșitul" ci "începutul unei relații minunate între Regatul Unite și prietenii și partenerii noștri din UE", a afirmat premierul Boris Johnson, marele artizan al acestei ieșiri, după ce a parafat documentul.

În fața deputaților, câteva ore mai devreme, acesta a invocat un "nou capitol" pentru Marea Britanie.

Sarcina se anunță însă dificilă: mediul economic nu și-a ascuns temerile legate de consecințele acestei bulversări.

Doar câteva zile pentru pregătiri


De la referendumul din 23 iunie 2016, câștigat cu 51,9% de tabăra "leave", a fost nevoie de trei prim miniștri, de lungi dezbateri parlamentare nocturne la Westminster și trei amânări pentru a se ajunge în acest punct.

Ilustrarea acestui proces dureros - doar înainte de Crăciun laborioasele negocieri comerciale s-au încheiat pentru a se ajunge la un acord de liber schimb, cu doar câteva zile la dispoziție pentru a pune în practică cele 1.246 de pagini ale sale.

Textul a fost semnat miercuri de liderii UE și apoi, după ce a ajuns în Regat cu un avion al Royal Air Force, a fost semnat de Boris Johnson. Cele două camere ale Parlamentului britanic l-au adoptat în aceeași zi, după o examinare rapidă, iar eurodeputații se vor pronunța doar în primul trimestru din 2021.

Spre marea ușurare a unui mediu economic foarte conectat, UE oferă Marii Britanii un acces fără drepturi vamale și fără cote la piața sa de 450 de milioane de consumatori. Dar acordul prevede, pentru a evita concurența neloială, sancțiuni și măsuri compensatorii dacă nu se respectă regulile în materie de ajutoare de stat, de mediu, dreptul muncii și fiscalitate.

În ceea ce privește pescuitul, subiect dificil până în ultimele ore, acordul prevede o perioadă de tranziție până în iunie 2026, la capătul căreia pescarii europeni vor fi renunțat la 25% din capturile lor. Un rezultat care a dezamăgit pescarii britanici, care sperau la mai mult după promisiunile de independență și suveranitate ale lui Boris Johnson.

„Un loc liber la masa Europei”


Londra și Bruxellesul au evitat in extremis consecințele potențial devastatoare ale unui "no deal": lungi cozi de camioane pe drumurile care duc către porturi, costuri considerabile pentru importatori și interzicerea accesului în apele teritoriale pentru pescuit.

Este deci o victorie pentru Boris Johnson, care a câștigat alegerile cu promisiunea de a face realitate Brexitul dar pus ulterior în dificultate de pandemia de Covid-19. Acesta nu avea nevoie de o nouă criză: spitalele sunt pe punctul de a fi depășite de numărul mare de solicitări ia infectările cu noul coronavirus continuă să crească. O mare parte a populației a fost recarantinată, întunecând și mai mult perspectivele pentru o economie afectată de cea mai gravă criză a sa din ultimii 300 de ani.

Dincolo de pandemie, provocările sunt considerabile pentru guvernul lui Boris Johnson, care a promis că va da Regatului un nou loc în lume, rezumat sub sloganul "Global Britain".

Iar Boris Johnson pierde un aliat puternic, dată cu plecarea lui Donald Trump, un partizan fervent al Brexitului și care va fi înlocuit la Casa Albă de Joe Biden, mai eurofil.

În interior, acesta trebuie să reunească britanicii, divizați asupra Brexitului, până la punctul de a pune în discuție unitatea țării, în condițiile în care Irlanda de Nord și Scoția au votat majoritar pentru rămânerea în UE.

"Există acum un loc gol la masa Europei. Nu va rămâne mult timp", a afirmat miercuri deputatul scoțian Ian Blackford, al cărui partid, SNP, cere un nou referendum pentru autodeterminare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11784 vizualizari

 • -12 (20 voturi)    
  Felicitari (Joi, 31 decembrie 2020, 10:01)

  aducatoruladevarului [utilizator]

  UK pentru iesirea de sub sclavia franco-germana. Nu degeaba cele mai bogate tari din lume: ELVETIA/ NORVEGIA/ ISLANDA nu sunt in UE si o duc foarte bine.
  • +7 (9 voturi)    
   . (Joi, 31 decembrie 2020, 12:26)

   radukku [utilizator] i-a raspuns lui aducatoruladevarului

   Toate cele 3 tari mentionate de tine fac parte din Spatiul Economic European (EEA) si platesc contributii semnificative catre UE pentru a avea acces neingradit la piata europeana. In Elvetia tocmai in acest an a avut loc un referendum referitor la chestiunea EEA, rezultatele ducand la mentinerea statului in actualul acord. De asemenea, relatiile UE-UK au functionat in acest an tocmai dupa regulile EEA, britanicii mai avand in acest moment numai cateva ore pana cand relatiile vor deveni mult mai austere.
  • -5 (11 voturi)    
   Te-ai gasit si tu sa comentezi (Joi, 31 decembrie 2020, 13:19)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui aducatoruladevarului

   pe forumul fanilor Globohomo.
 • +6 (12 voturi)    
  Deci Scotia a inceput sa mârâie... (Joi, 31 decembrie 2020, 10:14)

  Zapateado [utilizator]

  Urmeaza lătratul si apoi muşcătura.
  • -3 (3 voturi)    
   asa e (Vineri, 1 ianuarie 2021, 11:08)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Zapateado

   Muscatura unui catelus dator vindut!
 • +11 (17 voturi)    
  lool... bucuria nebunilor... (Joi, 31 decembrie 2020, 10:36)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  bucuria nebunilor...

  Amsterdam si Frankfurt nu mai au birouri Available for Rent... tot este contractat. Good Job London !
  • -3 (3 voturi)    
   Ai idee (Vineri, 1 ianuarie 2021, 11:09)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   care sunt bancile alea care au plecat definitiv din UK in UE? da un exemplu de banca care a golit birourile in City si s-a mutat pe unde zici tu ca nu mai sunt locuri.
 • -2 (12 voturi)    
  well.. (Joi, 31 decembrie 2020, 10:41)

  hanu [utilizator]

  "UE oferă Marii Britanii un acces fără drepturi vamale și fără cote la piața sa de 450 de milioane de consumatori."

  Eroare istorica a uniunii!
  • +7 (9 voturi)    
   . (Joi, 31 decembrie 2020, 12:17)

   radukku [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   De fapt, acordul specifica acces aproape neingradit reciproc pentru marfuri si bunuri, un domeniu la care UK este deficitar, iar UE are surplus. In acord nu se specifica mare lucru despre serviciile financiare, domeniu in care UK are un surplus urias, iar UE are deficit. Si eu am crezut initial ca Bruxelles-ul ne-a vandut ieftin, dar dupa aceea m-am convins ca europenii au cantarit totul destul de bine, iar reciprocitatea in acordurile internationale rareori inseamna si beneficii egale.
   • +1 (9 voturi)    
    Frumos spus :) (Joi, 31 decembrie 2020, 17:23)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui radukku

    Capitolele II & IV ale acordului sunt dedicate investițiilor și serviciilor financiare. Ca număr de pagini e al doilea după cel capitolul I dedicat schimburilor de mărfuri. Acordul spune de fapt chiar foarte mult. Și spune exact cdeea ce doreau englezii. Și anume că instituțiil financiare și de investiții britanice sutn în ontinuare exceptate de la normele și reglementările europene.

    Asta e dă în continuare britanicilor monopolul serviciilor financiare în UE. E stupefiant până unde poate merge sminteala birocrației UE. Decât să relaxeze un pic reglementările absurde ale UE în domenoul financiar și să dea astfel instituțiilor inanciafre europene șansa de a fi rentabile, mai bine transefră serviciile finaciare europene unor entități străine. Căci ce altceva vor fi cel britanice după 1 Ianuarie 2021?!
 • +8 (14 voturi)    
  mda, cica UK nu au pierdut nimic :)) (Joi, 31 decembrie 2020, 12:00)

  pmct [utilizator]

  Pt romanii cei care traiesc in UK si comenteaza pe forumuri cum ca UK nu pierdut nimic ci numai a castigat "Exportatorii și importatorii vor trebui să completeze declarații vamale și riscă întârzieri la granițe, din cauza controalelor. Companiile financiare, sector major la Londra, vor pierde dreptul automat de a oferi servicii în UE. Iar universitățile britanice nu vor mai fi eligibile pentru programul Erasmus."

  Deci UK a pierdut, si inca mult, asa ca nu va mai amagiti. Timpul va trece si fiecare va vedea pe pielea lui daca a fost bun acest brexit sau nu pt omul de rand. UE a pierdut? Sigur ca da insa pierdea este mult mai mica si nu va afecta atat de mult.
  • -5 (11 voturi)    
   Orice s-ar zice au âștigat enorm (Joi, 31 decembrie 2020, 14:25)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui pmct

   Aia cu declarațiile vamale nu e o problmea. Chinezii s-au obișnuit să le completeze și vând în UE mai mult ca europenii :). Garagara cu povara declarațiilor vamale e doar o încercare stângace a mediei socialiste europene de a mai masca un pic înfrângerea totală a UE cu ocazia Brexit.

   După ce au răgușit timp de 4 ani și jumătate că e imposibil ca UK să obțină un acord comercial cu UE similar celor încheiate de UE cu Japonia și Canada, datorită proximității geografice și că UK va fi obligată să respecte în continuare toate normele UE dacă vrea access la piața comună, în două zile UE a cedat pe toată linia. Acordul semnat de UE și UK e de fapt chiar mai avantajos pentru brtianici decât au sperat ei vreodată, oferindu-le pe piața UE provilegii pe care nici Japonia și Canada nu le au.

   Enormul câștig al britanicilor e că își păstrează accesul neîngrădit pe piața UE fără a fi obligați să se conformeze pe teritoriul britanic reglementărilor UE. Că nu mai sunt obligați să primească pe oricine venit din UE ci pot să-și aleagă pe cine primesc, și nu în ultimul rând că economisesc câteva miliarde de lire ce erau aruncate anual la bugetul UE.

   Oricun cea mai importantă treabă e eliberarea din ghearele reglementărilor europene ce au devastat economiile țărilor membre...
 • -5 (9 voturi)    
  De pierdut au pierdut britanicii dar... (Joi, 31 decembrie 2020, 14:21)

  Olyx [utilizator]

  cel mai mult, europenii...Franta si-a vazut "sacii in caruta" dupa ce a obtinut accesul pentru pescuit in apele englezesti, Germania la fel. Romania, cu cel mai mare numar de imigranti in UK, n-a avut niciun cuvant de spus. Incet-incet englezii ii vor expulza pe cei de care nu au nevoie si ii vor primi doar pe cei mai buni, medici si IT-isti...
  Tare mi-e teama ca si alte tari din UE vor urma exemplul Angliei intrucat acordul incheiat este avantajos pentru o tara care vrea EXIT...!!!
  • -7 (9 voturi)    
   Dacă ar fi să pariez... (Joi, 31 decembrie 2020, 15:33)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

   Aș zice că Germania va fi următoarea țară UE ce va urma exemplul Regatului Unit. Nu se va întâmpla cât e Merkel la butoane, dar ea nu mai are mjult și vor trage apa după ea.

   Germania duce povara UE degeaba. Un acrod de genul Brexitului ar elibera economia germană de o gloabă imensă. În 1990 Germania a fost forțată de francezi să accepte nebunia monedei europene unice (pe care până atunci germanii o respinseseră net și fără drept de apel) pentru a avea a aceptul lor pentru reunifiicarea germană. Singura utilitate a monedei unice a fost scoaterea Franței,și Italiei din faliment. Nemții știau că ei vor plăti facturile și nu au dorit-o.

   Azi a apărut precedentul Brexitului. E ocazia perfectă ca germanii să profite de ea și să revină la marca lor scuturându-se de imensa povară a UE. Urmează vremuri interesante...
   • +5 (7 voturi)    
    cel (Joi, 31 decembrie 2020, 16:15)

    deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    mai cretin comentariu al anului 2020.
    • -2 (6 voturi)    
     Hmmmm... (Joi, 31 decembrie 2020, 17:39)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

     Asta-i tot ce ai putut scoate din tine?

     La mulți ani!
   • +5 (7 voturi)    
    ... (Joi, 31 decembrie 2020, 20:12)

    Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Analiza asta merită un Nobel pentru economie.
    Deci, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali (Germania se bate cu China pentru primul loc), va decide să iasă din UE. Asta pentru că si-au dat seama că eventualele taxe i-ar ajuta sa-si exporte mașinile în Europa.
    Sau și-au dat seama că mai bine plătesc o grămadă de bani ca Norvegia pentru acces la piața unică fără însă să poată lua decizii ca cei 27.

    Lăsând gluma la o parte, eu zic să pui mâna pe mop, găleată și să lași analizele geopolitice pentru băieții mai mari.
    • -2 (4 voturi)    
     Adevarul este (Vineri, 1 ianuarie 2021, 11:12)

     IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

     Adevarul este ca Norvegia nu vrea sa fie sclava (politica) a D si F; economic e ca si cum ar fi in EU, dar sunt stapini in tara lor. Macrou si Merkel nu au nici un cuvint de spus cum au in restul de 27 ramase.
     • +1 (3 voturi)    
      ... (Vineri, 1 ianuarie 2021, 12:56)

      Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

      Nu inteleg conceptul de sclavie (politica). Ce e aia?

      Deci, inteleg ca toate tarile UE sunt sclave (politice) ale D si F in timp ce Belarus de exemplu (nu e parte UE) este un exemplu de verticalitate.

      Pai atunci sunt o gramada de idioti care au aderat sau vor sa adere la UE. Viitori sclavi bineinteles.

      NB. Daca nu iei si decizii nu inseamna ca esti in UE ci doar platesti care fii parte din piata unica.
    • +2 (2 voturi)    
     Se numește logică elementară.Adică ceva străin ție (Vineri, 1 ianuarie 2021, 17:42)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Sarmis

     Puiuț,

     UK tocmai a părăsit UE păstrându-și TOATE beneficiile unei țări membre însă fără a plăti NIMIC și fiind complet eliberată de povara demențială a reglementărilor UE. Asta e marea desoebire dintre UK și Norvegia sau Elveția. UE a zierat timp de 4 ani și jumătate că nu va tolera așa ceva și apoi s-a răzgândit într-o zi aruncând prosopul

     Evident că exemplul brtianic îi va face și pe alți contributori neți la UE să se gândească că un aranjament de tipul Brexit e extrem de avantajos pentru ele

     Germania e țara ce duce în cârcă cea mai mare povară a UE. E de asemenea adevărat că are și cele mai mari beneficii. E doar o problemă de timp până ce își vor pune și germanii întrebarea: „Ce ar fi să nu mai plătim nimic dar să avem în continuare deplin acces fără taxe la piața țărilor rămase în UE, exact ca brtianicii?” Ce zici? A început să-ți miște un pic neuronul?
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 9:56)

      Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Se pare ca tii mortis sa demonstrezi ca esti analfabet functional.

      Norvegia si Elvetia sunt membre ale Pietei Unice. Marea Britanie nu mai este.

      De aici si obligatiile pe care le va avea in materie de reglementari daca vrea sa exporte bunuri si servicii in UE, fara taxe.

      La asta se adauga restul: restrictii in ce priveste libera circulatie, restrictii pentru cei care doresc sa lucreze in ambele spatii, birocratie vamala, nerecunoasterea diplomelor, etc.

      Si acum, un nou task pentru tine: WC-urile trebuie sa fie luna pana maine.
 • +3 (7 voturi)    
  Istorie in doua cuvinte (Joi, 31 decembrie 2020, 20:47)

  ipolitic [utilizator]

  Brexitul se datoreaza celor doua partide mari: Partidul Laburist si Partidul Aburist.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by