Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat marți suspendarea pentru două luni a președintelui Curții Constituționale, suspectat de influențarea martorilor, într-un dosar care ilustrează profunda criză pe care o traversează justiția în această țară, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

"Semnez decretul în numele restabilirii justiției și rezolvării crizei constituționale", a afirmat Zelenski, citat într-un comunicat.

Magistratul Oleksandr Tupitski este suspectat de influentarea unui martor și de „mărturii mincinoase” în 2018 și 2019, în cadrul unei anchete penale, a anunțat luni parchetul general, care a cerut șefului statului suspendarea acestuia din funcție.

Curtea Constituțională nu a reacționat marți seara la decizia președintelui, dar cu o zi în urmă afirma că o eventuală suspendare este "contrară" Constituției.

Legea fundamentală nu prevede suspendarea unui judecător constituțional, dar autorizează demiterea sa dacă această decizie este votată de majoritatea membrilor Curții, a precizat instanța, într-un comunicat.

La sfârșitul lui octombrie, Tupitski a apărat invalidarea de către Curte a unei serii de măsuri anticorupție. Foarte controversată și calificată drept o "amenințare pentru securitatea națională" de către președinte, această decizie a provocat proteste în Ucraina și în rândul partenerilor ei occidentali.

Lipsa de încredere față de tribunalele ucrainene, cangrenate de corupție, este principalul obstacol în calea investițiilor străine în această țară, potrivit unui studiu publicat de organizația European Business Association (EBA) care reunește peste o mie de companii care au făcut investiții în Ucraina.