O anchetă pentru "fraude la scară mare" a fost deschisă în Rusia împotriva lui Alexei Navalnîi, în convalescență în străinătate după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, scrie AFP.

Aleksei NavalniiFoto: facebook.com/navalny

Într-un comunicat, Comitetul rus de anchetă a afirmat că Navalnîi este suspectat că a cheltuit în interes personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane euro la cursul actual) din donațiile mai multor ONG-uri.

Autoritățile evocă în special donațiile către Fondul de luptă împotriva corupției, fondat de opozant, și cinci alte entități de apărare a drepturilor omului unde Navalnîi este "de facto directorul".

Autoritățile ruse susțin că Navalnîi a folosit aceste sume "pentru achiziționarea de bunuri personale și materiale, precum și pentru plăți de cheltuieli (inclusiv vacanțe în străinătate)".

Legea rusă prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru astfel de infracțiuni.

"S-ar spune că (Vladimir) Putin face o criză de isterie", a reacționat opozantul, pe contul său de Twitter. Acesta a cerut partizanilor săi să-și „bată joc„ de această noua anchetă continuând să facă donații acestor ONG-uri.

De asemenea, opozantul a afirmat că noua anchetă este legată de otrăvirea sa în Siberia, la finalul lui august.

Rusia susține că nu există nicio dovadă legată de o astfel de otrăvire, în ciuda faptului că opozantul s-a simțit rău în avion, a intrat în comă și a rezultatului a trei laboratoare europene care au stabilit că a fost otrăvit.

"Încearcă să mă trimită în închisoare pentru că nu sunt mort și pentru că îi caut pe asasini", a declarat marți Navalnîi.

Acesta a publicat săptămâna trecută o înregistrare cu o conversație telefonică a unui prezumtiv membru al FSB în care acesta din urmă, crezând că discută cu un cadru de conducere, explică că serviciile secrete rusești l-au otrăvit pe Alexei Navalnîi.

Autoritățile ruse au calificat această conversație drept o "falsificare" dar nu au dezmințit niciodată că interlocutorul opozantului era într-adevăr un agent secret.