Primăria oraşului Rio de Janeiro, important loc pe harta turismului în Brazilia, a anunţat luni închiderea accesului la plaje pentru sărbătorirea Revelionului cu scopul de a evita adunările în plină pandemie de COVID-19, notează AFP, citată de Agerpres.

Plaja Rio de JaneiroFoto: Captura YouTube

Municipalitatea urma să publice un decret interzicând în special circulaţia şi staţionarea oricărui autovehicul de-a lungul plajei oraşului, unde mai multe milioane de persoane se adună în mod obişnuit pentru a sărbători Anul Nou, cu uriaşe focuri de artificii.

"Trebuie să trimitem un mesaj ferm populaţiei", a declarat într-o conferinţă de presă Alexandre Cardeman, şeful Centrului de operaţiuni al primăriei, însărcinat mai ales cu coordonarea securităţii şi a traficului prin supraveghere video.

"Decretul este un instrument pentru a evita adunările numeroase de persoane, dar, dincolo de restricţii, trebuie să ne reamintim că depinde de fiecare dintre noi: petreceţi Anul Nou în mod rezonabil rămânând acasă", a continuat el.

Săptămâna trecută, primăria a anunţat că emblematicul cartier Copacabana, unde se concentrează majoritatea festivităţilor, va fi complet izolat pe 31 decembrie cu începere de la orele 20.

Numai locuitorii acestui cartier vor putea pătrunde în zonă.

Decretul urmează să extindă această măsură la toate căile de circulaţie care conduc spre litoral, pe o lungime de peste 30 de kilometri, cu circa 40 de baraje ale poliţiei instalate în puncte strategice.

Măsura se referă şi la transportul în comun, inclusiv metroul, care nu va mai deservi cartierele situate în apropierea plajelor.

Vor putea circula numai taxiurile transportând locuitori ai acestor cartiere.

Municipalitatea a interzis, de asemenea, toate focurile de artificii, inclusiv ale persoanelor particulare.

Festivităţile grandioase de Anul Nou de la Copacabana au fost anulate din luna iulie.

Primăria a dorit iniţial o sărbătoare virtuală, mai ales cu spectacole muzicale online, înainte de a anunţa anularea acesteia în urmă cu două săptămâni.

Brazilia este lovită din plin de al doilea val al contaminărilor cu coronavirusul. Pandemia a făcut peste 191.000 de morţi în ţară, al doilea bilanţ negativ la nivel mondial după SUA.

Circa 15.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 la Rio de Janeiro, oraş cu o rată a mortalităţii de 216 la 100.000, peste dublul mediei naţionale.