Berlinul nu intenţionează să dea înapoi în disputa cu Statele Unite asupra gazoductului Nord Stream 2, a declarat ministrul german de externe Heiko Maas pentru dpa, potrivit Agerpres.

Heiko MaasFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

"Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înţelege ca noi să facem totul în viitor aşa cum vrea Washingtonul", a declarat Maas în comentarii citate luni de agenţia germană de presă, înainte ca Joe Biden să preia preşedinţia SUA de la Donald Trump pe 20 ianuarie.

Berlinul se aşteaptă la un nou început cu Washingtonul sub Biden după ce relaţiile s-au deteriorat în timpul mandatului lui Trump.

Dar vor mai exista puncte de dispută, a notat Maas. "Guvernul german nu îşi va schimba poziţia faţă de Nord Stream 2", a insistat Maas. "Important este că suntem aliniaţi în problemele strategice centrale şi geopolitice, că ne aflăm de aceeaşi parte a baricadei", a spus el.

Politica Statelor Unite în această privinţă nu se aşteaptă să se schimbe odată cu învestirea lui Biden - preşedintele democrat ales respinge proiectul, la fel ca Trump.

Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operaţională curentă Nord Stream.

SUA au condamnat conducta ca ameninţând securitatea aliaţilor NATO din UE prin creşterea dependenţei de Rusia şi au ameninţat cu noi sancţiuni.

Recent, s-a anunţat că conducta este terminată în proporţie de 94%.