Puternica Biserică poloneză, în pierdere de viteză, după un an marcat de scandaluri succesive

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 28 decembrie 2020, 13:24 Actualitate | Internaţional


Protest in Polonia
Foto: Captura YouTube
Puternica Biserică catolică din Polonia s-a confruntat în 2020 cu o scădere accentuată a încrederii populației și un vânt brusc de frondă, un eveniment rar în această țară considerată foarte credincioasă, scrie AFP.

Acuzată de mult timp că urmărește avantaje materiale și politice și că sprijină puterea ultra-conservatoare aflată la guvernare, Biserica a suferit și din cauza unor noi scandaluri de pedofilie, în care sunt implicați mai mulți reprezentanți de rang înalt.

Chiar Vaticanul a cerut elucidarea îndoielilor legate de un apropiat al papei polonez Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanislaw Dziwisz, suspectat că a acoperit cazuri de pedofilie în Biserica catolică.

Din octombrie, Biserica figurează printre principalele instituții vizate de revoltele împotriva tentativei de interzicere cvasi-totală a avorturilor, decisă de tribunalul constituțional și în linie cu dorințele majorității de dreapta.

Potrivit unui sondaj publicat la jumătatea lui decembrie, doar 41% dintre polonezi consideră pozitive acțiunile Bisericii, o scădere de 16 puncte față de martie, dintre care peste jumătate pierdute în ultimele trei luni.

Acest studiu confirmă o tendință deja observată la sfârșitul lui noiembrie de un alt sondaj, care amintea că rata de aprobare se ridica la 58% în urmă cu patru ani.

Un polonez din doi (47%) are în prezent o opinie negativă legată de Biserică.

O astfel de schimbare "reprezintă mult pentru un interval de timp atât de scurt. Și dacă, până acum, se vorbea de o secularizare lentă în Polonia, tendința s-a accelerat vizibil", a afirmat sociologul Katarzyna Zalewska, de la Universitatea jagelonă din Cracovia.

Val de apostazii

Nemulțumirea a crescut în forță după decizia Tribunalului constituțional de a interzice avortul în cazuri de malformații grave sau ireversibile ale fetusului, decizie care a antrenat proteste masive în toată țara, determinând puterea să suspende aplicarea ei.

De atunci, inițiative în favoarea apostaziei - abandonarea formală a comunității catolice - s-au multiplicat. Iar presa a relatat valuri de renunțare la cursurile de catehism predate de Biserică în învățământul public, în special în marile orașe.

Doi polonezi din trei doresc transferarea predatului catehismului la parohii, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.

Site-ul licznikapostazji.pl a adunat în 15 zile o mie de declarații de apostazie, în timp ce site-ul apostazja.eu cifra la peste 30.000 numărul de formulare completate online.

Tendința "a explodat practic din 21 octombrie, după decizia tribunalului" privind avorturile, a afirmat creatorul site-ului, Krzysztof Gwizdala.

Institutul de statistici al bisericii poloneze a precizat că va reîncepe să colecteze astfel de date, pentru un fenomen considerat marginal până în prezent. Ultimele cifre oficiale, din 2010, indicau 459 de cazuri pentru acel an.

Ierarhia divizată a Bisericii

"De fiecare dată când Biserica se atașează prea strâns de putere se face cu prețul respectului" oamenilor, remarca Kamil Marcin Kaczmarek, sociolog la Universitatea din Poznan.

Evoluția acestei pierderi de viteză va depinde de eventualele scandaluri succesive în care ar putea fi implicată Biserica și "în special de reacția ierarhiei", arată el. "Ori, aceasta divizată între propriul său interes corporativ - nu neapărat foarte clar identificat - și respectarea doctrinei pe care o predică".

Potrivit lui Zalewska, Biserica pare "să nu înțeleagă semnalele" care îi parvin și se comportă "ca și cum ar trăi într-un sistem separat", fără să se simtă obligată să reacționeze, convinsă de poziția sa de nezdruncinat.

Situația Bisericii nu este "la fel de dramatică" ca în Occident în anii 1970 dar, potrivit acestei experte, este posibil ca scăderea de încredere să se accelereze în continuare, așa cum s-a întâmplat în Irlanda în anii 1990 unde tendința s-a tradus rapid printr-o secularizare profundă.

Cu excepția cazului în care incertitudinea, pandemia și criza economică în perspectivă vor determina oamenii să revină la sânul Bisericii, a subliniat Zalewska.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6367 vizualizari

 • -11 (17 voturi)    
  Se apropie momentul... (Luni, 28 decembrie 2020, 13:42)

  BEDE [utilizator]

  Dacă și în Polonia îi scade popularitatea, atunci se apropie mimentul:
  "Şi cele zece coarne, pe care le-ai văzut, şi fiara, aceştia o vor urî pe curvă şi o vor face pustie şi goală şi carnea ei o vor mâncaj şi pe ea o vor arde în foc;
  pentru că Dumnezeu a pus în inimilek lor să Împlinească gândul Său şi să împlinească unul şi acelaşi gândl şi să dea împărăţia lor fiarei, până se vor împlini cuvintele lui Dumnezeu. Şi femeia pe care ai văzut-o este cetatea
  cea mare, care are împărăţia peste împăraţii pământului" - Apocalipsa 17:16-18.
  Adică Biserica Catolică va pierde tot: întâi va pierde adepții, apoi va fi și pusă să plătească taxe și atunci s-a terminat.
  Dar aceasta nu înseamnă că va fi bine de cei care nu vor să audă de Hristos pentru că tot vor trebui să aibă a face cu El.
  • +1 (3 voturi)    
   Aha... (Luni, 28 decembrie 2020, 18:34)

   Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Pui pariu că nu se va întâmpla nimic din profețiile citate de tine?
 • +1 (15 voturi)    
  Religia (Luni, 28 decembrie 2020, 13:48)

  Alui [utilizator]

  E de inteles ca fara religie viata omului ar fi fost insuportabila. E foarte greu sa accepti ca existenta ta e limitata strict la durata vietii. Pentru un bolnav de cancer terminal, cel mai bun ajutor e un psiholog bun care il poate face sa-si accepte soarta. Durata de viata era in jur de 30 de ani. Oamenii mureau din orice, o zgarietura, o raceala mai serioasa cu pneumonie, apendicita, virusi, bacterii, mancati si otraviti de fiarele salbatice, omorati in razboaie, invazii.
  In plus cei dragi (copiii si sotii/sotiile) puteau muri cand iti era lumea mai draga. E greu sa accepti ca ii pierzi pentru totdeauna pe cei dragi.
  La inmormantari, preotul, pastorul, etc, va mentiona intotdeauna ca fara credinta respectiva, n-ar exista “revedere” dupa moarte.
  Regii si imparatii lumii au promovat religia pentru ca le ofera un mijloc de ai multumi pe toti supusii. In orice judecata, cel care pierde e nemultumit. Religia oferea o compensatie psihologica. In plus le oferea ocazia de a comite abuzuri fara consecinte pentru ei din partea supusilor.
  Azi, lumea incepe sa nu mai aiba nevoie de religie. Deja religia incepe sa incurce. Avem teroristi religiosi, “biserici nationale” care paraziteaza si tin tari in inapoiere. Poate putem pastra partea buna a religiei in viitor, dar asta va fi posibil atat timp cat fanaticii nu vor avea nici o putere in societate.
  Cat despre cei care cred inca intr-o religie, singurul lucru care pot sa-l faca in a-si dovedi ca au dreptate, e sa aduca o dovada despre existenta divinitatii, care sa fie irefutabila si care sa fie acceptata de stiinta moderna, de toti atei si de persoanele de alta religie. Daca era posibil, ar fi facut-o deja!
  • -11 (13 voturi)    
   Crezi deci doar în materie și în întâmplare... (Luni, 28 decembrie 2020, 14:03)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Adică totul este materia, energie și spațiu-timpul și nimic altceva?
   Dar atunci de unde provine dimensiunea morală a vieții omului? De unde acel simț că ceva este drept sau nedrept, iar ceea ce este drept? Și nu numai atât, dar ceea ce este drept și ceea ce este bine este întotdeauna ma greu de făcut și mai neplăcut... Nu este oare zicala: orice este plăcut este ilegal, imoral sau îngrașă? Nu sugerează oare această zicală că este ceva fundamental rău în ființa omuui în general? Apostolul Pavel spunea: "Toți au păcătuit și sunt lipsiți de gloria lui Dumnezeu". Adică sunt în dezacord cu Creatorul, cu Acela care a dat legile fizicii și le menține în vigoare. Și oamenii tot caută ceva și tot nu găsesc și chiar când își atung scopurile pe care și le-au propus odată tot le mai lipsește ceve. Ce le lipsește? Să fie în comuniune cu Dumnezeu. Alt răspuns mai rațional nu există.
   • +1 (5 voturi)    
    Moralitatea n-are de-a face cu religia (Luni, 28 decembrie 2020, 16:22)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    “Moralitatea” e un set de reguli si legi impus de cei puternici celor slabi! De exemplu “sa nu furi” e o regula morala in toate societatile umane, indiferent de religia comunitatii. E si logic. Nu poti sa furi ceva de la cel ce n-are, ci de la cel ce are. Si nu e nevoie sa furi ce ai deja. Daci pentru cei bogati si puternici, regula asta e usor de urmat, pentru cei si lipsiti, mai greu.
    • 0 (4 voturi)    
     Moralitatea religioasa (Luni, 28 decembrie 2020, 21:26)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     ar trebui sa fie un instrument de protectie a celor "slabi" in fata celor "puternici".

     Lipsa moralitatii religioase ii favorizeaza pe cei mai puternici. Daca unul "slab" si unul "puternic" doresc acelasi lucru, cel puternic va fi justificat sa-l obtina de fiecare data.

     Religia ar trebui sa ofere un arbitraj mai bun, o echitate sociala.
     • 0 (4 voturi)    
      Asa cum ofera “protectie” femeilor? (Marţi, 29 decembrie 2020, 0:08)

      Alui [utilizator] i-a raspuns lui moto33

      Atat in vechiul testament cat si la musulmani, femeile sunt practic animale de companie!
      • -2 (2 voturi)    
       Inteleg (Marţi, 29 decembrie 2020, 7:30)

       moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       la ce te referi, dar si sotul are obligatii fata de familie(lucru ignorat cu desavarsire), nu e ca si cum o primeste sa o abuzeze. Din ce stiu eu sunt obligatii pentru ambele parti.

       Oricum ai schimbat subiectul: "what about ism".

       Acest schimb de argumente e classic, e ca si cum ai repeta un sablon.

       Iar despre Islam, Islamul e sub protectia legii in Occident si au dreptul sa faca ce vor.
      • 0 (2 voturi)    
       Fals! (Marţi, 29 decembrie 2020, 7:32)

       BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       În Vechiul Testament era scris clar că cine are mai multe sții - era permisă totuși poligamia - nu trebuie să dea uneia mai multe drepturi decât alteia în ceea ce privește hrana și alte lucruri materiale. În plus, era legea ca primul născut să captee moștenirea, indiferent al căreia dintre soții se întâmpla să fie el dacă bărbatul avea mai multe soții. Așa că, legea dată prin Moise nu îi permitea unui bărbat să facă tot ce ar fi vrut el. Dar mulți nu au respectat acea lege, ci au făcut ce au vrut ei.
       • 0 (2 voturi)    
        E clar ca “legea” a fost facuta de un barbat (Marţi, 29 decembrie 2020, 10:26)

        Alui [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

        Care ar fi fost problema ca o femeie sa aiba mai multi soti, daca un barbat putea avea mai multe sotii? O femeie nu putea divorta, era fortata sa se casatoreasca cu un sot alesi de parinti, iar daca ajungea vaduva, ramanea pe drumuri, daca nu era “preluata” de fratele mortului. Averea familiei era mostenita de un singur fiu care n-avea nici o obligatie fata de sotiile tatalui sau. Si BS asta e “moral”?
        • 0 (2 voturi)    
         Man (Marţi, 29 decembrie 2020, 11:34)

         moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

         era un set de reguli pragmatic, unanim acceptat la acea vreme, menit sa satisfaca si sa ia in considerare nevoile ambelor sexe avand in vedere tehnologia disponibila la acea vreme(munca fizica extrem de valorificata) si cunostiintele disponibile la aceea vreme. Nu li se pare nimic anormal, pentru ca nu se puteau analiza/judeca dinspre viitor inspre trecut cu sistemul de valori al omului modern (dc avem aceste reguli, ne ajuta?, isi au rostul? etc)

         Poti sa urmaresti caz practic pe youtube societati matriarhale ( sotie cu mai multi soti) izolate.

         E vorba de teorie versus practica.

         La chinezi de la un descendent baiat se asteapta sa aiba grija de parinti la batranete ( o asigurare de pensie), iar o descendenta fata este cedata familiei ginerului, nu exista asteptari de la ea, de-asta multi bebelusi feminini erau abandonati/ucisi. Exista o intelegere intergenerationala pragmatica.

         Nu permite, nu are posibiliati cultura pentru fiecare sa faca ce pofteste, nu exista resurse, optiuni infinite pentru fiecare.
      • +1 (1 vot)    
       Uite un exemplu specific (Marţi, 29 decembrie 2020, 9:41)

       moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       In Islam daca sotul isi abuzeaza nevasta peste o anumita limita, fratii si tatal femeii sunt total justificati sa-l brutalizeze la randul lor pe sotul abuziv.

       Asta se poate numi protectie religioasa sub doctrina islamica.

       Nu sugerez ca e corect sau normal, doar ceea ce se intampla.
       • 0 (2 voturi)    
        Total BS! (Marţi, 29 decembrie 2020, 11:09)

        Alui [utilizator] i-a raspuns lui moto33

        Oricum, religia de orice fel, e o mare prostie institutionalizata!
  • -8 (10 voturi)    
   Ateismul (Luni, 28 decembrie 2020, 14:42)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   poate fi considerat o ideologie/"religie" parazitara daca este propagandizat intr-o tara crestina sau de alta religie.

   Are un set arbitrat de valori care poate avea si el fanaticii lui. Orice ideologie poate avea fanatici/zeloti, care pot avea putere institutionala in societate, astfel incat nu se restrange fenomenul numai la asa zisii fanatici religiosi.
   • +4 (4 voturi)    
    Ateismul se numeste realism . (Luni, 28 decembrie 2020, 16:24)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    Credinta religioasa e o minciuna e convine, place. Eu n-am nimic impotriva ei. Am impotriva celor care profita de ea!
    • -3 (3 voturi)    
     Darwinismul (Luni, 28 decembrie 2020, 21:13)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     aduce justificare pentru "capitalisti", sa faca bani prin orice mijloace necinstite. (Supravietuirea celui mai puternic). Religa ar trebui sa aduca o oarecare protectie impotriva lor.

     Cei care se folosesc de preotie doar ca mecanism mercantil sunt niste jegosi.
     • +2 (2 voturi)    
      Nu-ti place capitalismul? (Marţi, 29 decembrie 2020, 10:28)

      Alui [utilizator] i-a raspuns lui moto33

      Capitalstii n-au demolat niciodata biserici sau alte locasuri de cult. Nu-ti place aici, incearca Corea de Nord sau Cuba.
      • 0 (2 voturi)    
       Exista ceva (Marţi, 29 decembrie 2020, 10:44)

       moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       ce se numeste "crony capitalism", capitalism favoritist sau pradator, nu trebuie sa sari dintr-o extrema in cealalta, nu trebuie sa fie o alegere binara.

       Daca te anunti a fi sceptic in privinta capitalismului dezlantuluit, nu esti de facto comunist, fascist sau inclinat spre regimuri totalitare.

       Chill. Eu chiar prosper pana la un punct sub "capitalism", dar observ si dezavantajele.
   • +2 (2 voturi)    
    De ateism nu profita nimeni (Luni, 28 decembrie 2020, 17:38)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    Nimeni nu cere bani de la stat si de la alti oameni pentru a promova ateismul.
    La religiosi e invers. Singura minune infaptuita de BOR e ca in pofida sumelor donate de stat si enoriasi, majoritatea bisericilor si catedralelor nu sunt terminate de zeci de ani deja.
    • -2 (2 voturi)    
     Se fac bani (Luni, 28 decembrie 2020, 21:11)

     moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     indirect prin alte industrii. Un om cu adevarat credincios e mult mai putin probabil sa arunce bani pe anumite bunuri => religia contravine culturii consumerismului, uniformitatii globale.

     Hotnews promoveaza ateismul, netflix etc. (efectiv atacand religia nationala, oare cu ce scop?!)

     Ateismul aduce justificare pentru crime si alte acte sadice, daca duci ateismul la concluzia sa logica finala.
     • +1 (1 vot)    
      Ateismul nu spune sa ucizi pe cineva (Marţi, 29 decembrie 2020, 0:15)

      Alui [utilizator] i-a raspuns lui moto33

      Faci confuzii grave. Morala fundamentala nu tine de religie, vezi mai sus. Un ateu nu spune ca doi oameni de acelasi sex sa nu se casatoreasca, n-are nici un motiv. Doar religiile iudaice interzic asta. La egipteni, greci, romani, chinezii antici n-avea nimeni treaba cu asta. La hindusi e homoxesualitatea e OK si acum.
      • -1 (1 vot)    
       Nu zic ca te indreapta (Marţi, 29 decembrie 2020, 7:24)

       moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       sa faci asta, dar nu exista constrangere morala (sub ateism) sa nu faci asta sau altceva, totul e permis. M-ai inteles gresit.
      • -1 (1 vot)    
       Nu stiu (Marţi, 29 decembrie 2020, 8:37)

       moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

       daca homosexualitatea a fost tot timpul permisa, ci doar in anumite perioade de opulenta si declin ale acelor civilizatii si poate doar in cadrul elitelor pana cand sa se raspandeasca aceasta practica catre mase.

       Pot fi consultati autori precum Oswald Spengler sau J. D. Unwin despre aceste aspecte.
 • +6 (10 voturi)    
  Aha (Luni, 28 decembrie 2020, 14:09)

  1anonim [utilizator]

  Au inceput polacii sa gandesca...
  • -4 (4 voturi)    
   Ce au gandit polacii (Luni, 28 decembrie 2020, 17:10)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   Si tu ai gandit cu capul tau ca eugenia e obligatorie, sau ti-a spus AFP?
   • +1 (1 vot)    
    Pai (Marţi, 29 decembrie 2020, 0:16)

    1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    eugeniile erau bune alea cu vanilie; da de glicoproteina de unde ai aflat?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by