Puternica Biserică catolică din Polonia s-a confruntat în 2020 cu o scădere accentuată a încrederii populației și un vânt brusc de frondă, un eveniment rar în această țară considerată foarte credincioasă, scrie AFP.

Protest in PoloniaFoto: Captura YouTube

Acuzată de mult timp că urmărește avantaje materiale și politice și că sprijină puterea ultra-conservatoare aflată la guvernare, Biserica a suferit și din cauza unor noi scandaluri de pedofilie, în care sunt implicați mai mulți reprezentanți de rang înalt.

Chiar Vaticanul a cerut elucidarea îndoielilor legate de un apropiat al papei polonez Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanislaw Dziwisz, suspectat că a acoperit cazuri de pedofilie în Biserica catolică.

Din octombrie, Biserica figurează printre principalele instituții vizate de revoltele împotriva tentativei de interzicere cvasi-totală a avorturilor, decisă de tribunalul constituțional și în linie cu dorințele majorității de dreapta.

Potrivit unui sondaj publicat la jumătatea lui decembrie, doar 41% dintre polonezi consideră pozitive acțiunile Bisericii, o scădere de 16 puncte față de martie, dintre care peste jumătate pierdute în ultimele trei luni.

Acest studiu confirmă o tendință deja observată la sfârșitul lui noiembrie de un alt sondaj, care amintea că rata de aprobare se ridica la 58% în urmă cu patru ani.

Un polonez din doi (47%) are în prezent o opinie negativă legată de Biserică.

O astfel de schimbare "reprezintă mult pentru un interval de timp atât de scurt. Și dacă, până acum, se vorbea de o secularizare lentă în Polonia, tendința s-a accelerat vizibil", a afirmat sociologul Katarzyna Zalewska, de la Universitatea jagelonă din Cracovia.

Val de apostazii

Nemulțumirea a crescut în forță după decizia Tribunalului constituțional de a interzice avortul în cazuri de malformații grave sau ireversibile ale fetusului, decizie care a antrenat proteste masive în toată țara, determinând puterea să suspende aplicarea ei.

De atunci, inițiative în favoarea apostaziei - abandonarea formală a comunității catolice - s-au multiplicat. Iar presa a relatat valuri de renunțare la cursurile de catehism predate de Biserică în învățământul public, în special în marile orașe.

Doi polonezi din trei doresc transferarea predatului catehismului la parohii, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.

Site-ul licznikapostazji.pl a adunat în 15 zile o mie de declarații de apostazie, în timp ce site-ul apostazja.eu cifra la peste 30.000 numărul de formulare completate online.

Tendința "a explodat practic din 21 octombrie, după decizia tribunalului" privind avorturile, a afirmat creatorul site-ului, Krzysztof Gwizdala.

Institutul de statistici al bisericii poloneze a precizat că va reîncepe să colecteze astfel de date, pentru un fenomen considerat marginal până în prezent. Ultimele cifre oficiale, din 2010, indicau 459 de cazuri pentru acel an.

Ierarhia divizată a Bisericii

"De fiecare dată când Biserica se atașează prea strâns de putere se face cu prețul respectului" oamenilor, remarca Kamil Marcin Kaczmarek, sociolog la Universitatea din Poznan.

Evoluția acestei pierderi de viteză va depinde de eventualele scandaluri succesive în care ar putea fi implicată Biserica și "în special de reacția ierarhiei", arată el. "Ori, aceasta divizată între propriul său interes corporativ - nu neapărat foarte clar identificat - și respectarea doctrinei pe care o predică".

Potrivit lui Zalewska, Biserica pare "să nu înțeleagă semnalele" care îi parvin și se comportă "ca și cum ar trăi într-un sistem separat", fără să se simtă obligată să reacționeze, convinsă de poziția sa de nezdruncinat.

Situația Bisericii nu este "la fel de dramatică" ca în Occident în anii 1970 dar, potrivit acestei experte, este posibil ca scăderea de încredere să se accelereze în continuare, așa cum s-a întâmplat în Irlanda în anii 1990 unde tendința s-a tradus rapid printr-o secularizare profundă.

Cu excepția cazului în care incertitudinea, pandemia și criza economică în perspectivă vor determina oamenii să revină la sânul Bisericii, a subliniat Zalewska.