Săptămâna de lucru de patru zile în Spania? Ideea divizează guvernul, între socialiștii lui Sanchez și stânga radicală Podemos

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 16:52 Actualitate | Internaţional


Pedro Sanchez
Foto: Wikimedia Commons
Săptămâna de lucru de patru zile pentru a reduce șomajul: dezbaterea câștigă teren în Spania, promovată de aripa radicală a unui guvern de stânga divizat de idee și pe fondul crizei economice provocate de pandemie, scrie AFP.

Ministerul Muncii "va explora chestiunea reducerii timpului de muncă, care ar putea fără nicio îndoială să favorizeze crearea de locuri de muncă", afirma la începutul lui decembrie Pablo Iglesias, șeful partidului stângii radicale Podemos care formează coaliția de guvernare alături de socialiștii lui Pedro Sanchez de aproape un an.

Vicepreședintele guvernului reacționa astfel la propunerea unui deputat al mișcării sale de a reduce săptămâna de lucru la patru zile, respectiv 32 de ore față de 40 în prezent.

O dezbatere care are loc și în alte regiuni ale lumii, cum este Noua Zeelandă, unde filiala Unilever va experimenta săptămâna de lucru de patru zile, fără reducerea salariului, sau în Germania, unde ideea a fost relansată în august de puternicul sindicat IG Metall.

Dar Podemos s-a lovit imediat de reticența socialiștilor conduși de premierul Pedro Sanchez.

"Nu trebuie să ne abatem atenția de la sarcina noastră prioritară din prezent", respectiv "revenirea la ritmurile de creștere pe care le aveam la începutul pandemiei", a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului, Maria Jesus Montero, în condițiile în care Spania ar urma să înregistreze în 2020 cea mai dură cădere a PIB-ului din rândul țărilor occidentale (-12,8% potrivit FMI).

"Nu cred că acest subiect este o prioritate în Spania, având în vedere nivelele de productivitate și de competitivitate actuale. Nu cred că există marjă pentru acest lucru", a adăugat ministrul Securității sociale, José Luis Escriva, referindu-se la o productivitate net inferioară mediei europene.

Mărul discordiei

Cu toate acestea, sindicatul UGT, apropiat de socialiști, s-a poziționat de mult timp în favoarea săptămânii de lucru de patru zile, propunând ca a cincia zi să fie alocată formării profesionale.

"Prin aceasta, câștigăm toți în competitivitate, în calitatea vieții și ca număr de locuri de muncă", argumenta secretarul general Pepe Alvarez.

Celălalt mare sindicat este și el mai degrabă favorabil ideii dar preferă pentru moment să se concentreze pe temele oficiale ale dialogului social dintre guvern, sindicate și patronate: creșterea salariului minim și reforma dreptului muncii.

Subiecte care sunt un adevărat măr al discordiei în guvern, între socialiștii mai degrabă favorabili statu quo-ului, în așteptarea repornirii economiei, și Podemos care încearcă să avanseze cât mai departe posibil în aceste revendicări sociale.

Dacă a intensificat tensiunile din cadrul guvernului, ideea săptămânii de lucru de patru zile a iritat și patronatele, vicepreședintele organizației patronale CEOE, Lorenzo Amor, vorbind despre o „himeră”.

Guvernatorul Băncii Spaniei a avertizat că o astfel de decizie "ar cere o analiză foarte riguroasă".

Pentru că, "dacă cineva muncește patru zile în loc de cinci, ce se întâmplă cu salariul său?", a subliniat Pablo Hernandez de Cos, adăugând că impactul reducerii timpului de muncă asupra ratei de angajare "depinde de manieră crucială de efectul asupra costului forței de muncă".

Ministrul muncii Yolanda Diaz a recunoscut și ea că propunerea pe care a formulat-o a fost prea "rigidă" și "inutilă pentru anumite sectoare". "Chestiunea esențială este să avansăm spre măsuri de flexibilitate interne ale companiilor și în special să putem adapta timpul de lucru al fiecărui angajat", a afirmat ea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7903 vizualizari

 • -1 (43 voturi)    
  Capitaliștii veroși ne-au obișnuit cu ideea... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:16)

  Nyk1 [utilizator]

  ...că săptămâna de lucru trebuie neapărat să fie de minim 40 de ore, iar dacă se poate chiar de 60, cu toate că suntem în epoca de aur a automatizării muncii, mulțumită sistemelor informatice și a tot ce ține de IT. Asta în timp ce ei își cumpără iahturi și avioane private pe care petrec alături de prostituate de lux (poate chiar minore), în timp ce proletarii trudesc pe plantații.

  Nu este normal ca în epoca ITului să nu ai timp de un hobby, dacă de exemplu vrei să înveți limba rusă sau să cânți la pian pentru a deveni un om mai bun și mai creativ, sau în orice caz dacă vrei să devii ceva mai mult decât un simplu roboțel corporatist, lipsit de pasiuni și vise.
  • -7 (33 voturi)    
   Si cam cât timp ți-ai dori tu pentru "hobby" ? (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:55)

   backtothedarkages [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Așa, cam vreo 8 zile libere pe săptămână ți-ar ajunge ?
   • -9 (25 voturi)    
    Bine ați venit în secolul 21cu economie 4.0 (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 19:24)

    elder [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

    Fosilele din epoca sclavagistă nu înțeleg că salariați se îmbolnăvesc de CoVid19 din cauza extenuarii. (nu e cazul bugetarilor ofc)
    Programul de lucru de 3.5 zile/săpămână va deveni standard încă din acest deceniu.
    S-au pierdut enorm de multe locuri de muncă cu automatizarea și AI și nu-ar fi recomandat ca majoritatea adulților să depindă de venitul minim asigurat.
    • +4 (16 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 19:38)

     [anonim] i-a raspuns lui elder

    • +3 (3 voturi)    
     Poate ca ar putea face ceva util (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 23:47)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui elder

     De ex, îngrijirea bătrânilor, îmbunătățirea educației prin clase mai mici
     Salariile in UE sunt pe oră, sună bine dacă câștigi bine, dacă nu - nașpa.
  • 0 (24 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 18:10)

   [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   • +3 (11 voturi)    
    ideal (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 21:54)

    ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui

    intr-o lume ideala, ar fi ok ce zici tu, dar nu in lumea de zi cu zi. De asta e nevoie de legi care sa reglementeze aspectul asta deoarece multi angajatori vor abuza
    Nu toti sunt retelisti sau IT-isti. Vezi cazul tarilor din asia de est, precum japonia sau korea de sud unde oamenii nu sunt obligati sa stea peste program dar cu toate astea lucreaza si 90 de ore pe saptamana cu consecintele de rigoare pentru tara respectiva(sinucideri, numar scazut de nasteri, productivitate redusa etc)
    • -1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 23:00)

     [anonim] i-a raspuns lui ion.daniel

     • 0 (0 voturi)    
      trezeste-te la realitate (Duminică, 27 decembrie 2020, 12:02)

      justin [utilizator] i-a raspuns lui

      nu toti oamenii sunt de neinlocuit! majoritatea oamenilor lucreaza din nevoie, nu din placere, nu pentru ca fara ei nu poate continua activitatea firmei.

      tu vorbesti strict pentru it sau domenii unde partea de acumulare a cunostintelor necesare jobului este lunga. dar munca nu e doar it. wake up!
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 23:34)

   [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

  • +2 (2 voturi)    
   si dai si lupta pentru clasa muncitoare neica (Duminică, 27 decembrie 2020, 11:00)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Lenin ar fi mandru de tine, nepotelule.
   Hai sa na lamurim, faptul ca electronii circula organizat printr-un procesor de 16-24 de ori mai repede decat cum 10 ani nu inseamna ca ala care asfalteaza soseaua o va face de 10 ori mai repede si nici cel care fabrica salam de Sibiu il va produce in 4 zile in loc de 40.
   Vad ca problema ta sunt iahturile si prostituatele de lux, nu munca. Asta ne spune ce hobby-uri ai avea daca ai avea timpul liber necesar.
   PS exact de asta ii acuzau comunistii pe capitalisti dintotdeauna. Ghici ce au facut toti capii comunisti cand au ajuns la putere?
 • +6 (28 voturi)    
  comunisti (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:16)

  hanu [utilizator]

  populisti (podemos) de factura bolivariana. Alesi pe valul protestelor de dupa criza 2010. Daca sunt lasati vor ruina complet Spania, probabil.
 • -4 (26 voturi)    
  hahahaha (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:27)

  john70 [utilizator]

  Cretinii astia de comunisti tot incearca tampenie dupa tampenie. Ei nu stiu ca francezii au incercat ceva similar acum cativa ani si a fost un dezastru, in nici un caz nu a dus la scaderea somajului.
  Mai bine sa incerce ce au facut idolii lor sovietici: saptamana de 8 zile.
  • +10 (30 voturi)    
   Atât de dezastruos este... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 18:04)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui john70

   ...încât se înghesuie doctorii români să plece în Franța.

   Chiar și acum francezii au implementată săptămâna de lucru de 35 de ore, cu introducerea flexibilității: șeful poate să te cheme la lucru și 42 de ore/săptămână în perioadele aglomerate, dar trebuie să-ți asigure media de 35 de ore lucrate pentru întreg anul. Și la francezi nu taie și spânzură patronii, ci există sindicate puternice și legislația muncii chiar este respectată.
   • +2 (4 voturi)    
    Veste galbene, magrebieni îndoctrinați (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 23:53)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Tot din sărăcie s-au născut. Majoritatea sunt tineri deci au prins din plin reforma din 2000.
    Nu știu ce sa zic despre minunăția franceză. Cu toate cele 40.5 săptămâni de lucru anual și săptămâna de lucru de 35 ore.
    • 0 (0 voturi)    
     ce treaba are una cu alta? (Duminică, 27 decembrie 2020, 12:08)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     nu amesteca problema magrebienilor cu reducerea timpului de munca.

     reducerea timpului de lucru este singura metoda prin care societatea va putea sa combata efectele automatizarii. si daca nu va fi facuta din timp, gradual, socul inlocuirii complete a unor categorii de angajati cu roboti va fi mult mai mare. gandeste-te de exemplu ca, in maxim 10-15 ani, nu vor mai fi soferi de tir sau taximetristi. este necesar timp pentru reconversie, pentru reorientare.
 • +3 (35 voturi)    
  Poate învata și românii ceva (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:27)

  galeo [utilizator]

  Din știrea asta.
  Romanii încă mai cred că a lucra că disperații 60 ore pe săptămână e ceva de lăudat.
  De fapt a trăi doar prin munca arată că ești un ratat fara viața socială.
  • +12 (32 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 18:05)

   [anonim] i-a raspuns lui galeo

   • +6 (20 voturi)    
    Productivitatea muncii nu tine te angajat (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 18:56)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui

    Ci mai degrabă de management.
    S-a văzut că același angajat ne performant își dublează sau triplează productivitatea in UK, Franța sau Germania.

    Asta arata că în România se muncește mult, prost și fără rost datorita organizării precare.

    In Romania, fie în sistemul de stat sau la corporație, stăm și completam check print, check sheet pentru ca managerii sa se acopere de hârtii inutile.
    • +5 (13 voturi)    
     Raționamentul care pornește de la premise greșite (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 19:15)

     elder [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     va da concluzii greșite.
     Vă raportați la profitul obținut pe cap de lucrător furajat și nu la cifra de afaceri. Diminuarea valorii produse de către lucrătorul român este datorată fiscalității „elastice” din România care permite companiilor multiple deduceri fiscale.
     În realitate angajatul român muncește mai mult decât majoritatea europenilor și produce peste media UE.
  • -3 (11 voturi)    
   pt ca.. (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 20:51)

   Divergent [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Romanilor le place sa munceasca mult si prost!
   • +5 (13 voturi)    
    Habauceala prosteasca (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 21:53)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

    Occidentalii gândesc bine, și aplicaționeaza.
    La români e fix invers, se muncește repede, haotic, se face prostia, și apoi se muncește sa se repare.
 • +6 (16 voturi)    
  pai (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:44)

  codyrocco [utilizator]

  ne-ar trebui asa ceva implementat in Romania - cel putin pentru bugetari, ca tare is surmenati, saracii.
 • -3 (21 voturi)    
  Se va ajunge treptat la "salariu gratis" (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 18:06)

  animatron [utilizator]

  Utilizarea fortei de munca ar trebui sa fie mult mai flexibila pt tot ce tine de durata programului de lucru.

  E cu siguranta mai eficient sa adaptezi inteligent orarul la capacitatile si productivitatea fiecarui angajat, in loc sa-i tii pe toti gramada intre aceleasi ore in aceleasi birouri/hale de lucru.

  Sunt angajati care pot lucra la fel de bine de acasa, altii care sunt net mai productivi si-si pot termina sarcinile de serviciu mai repede decat unii colegi (deci pot fi lasati sa plece acasa fara pierdere).

  Companiile care vor sti sa flexibilizeze inteligent programul fiecarui angajat vor castiga rapid in competitivitate, pt ca isi vor reduce din costuri si vor raspunde mai bine asteptarilor salariatilor.

  In conditiile celei de-a 4-a revolutii industriale (robotizare si IA) din tarile dezvoltate, totalitatea fortei de munca necalificate si mare parte din cea mediu calificata isi va pierde locurile de munca, in urmatorii 20 de ani.

  Sute de milioane de oameni (acum sunt "doar" zeci de milioane") vor fi someri, din USA si UE pana in Japonia si Coreea de Sud sau Australia/NZ.

  Eventuala mentinere a imigratiei masive ilegale spre Occident va agrava si mai mult situatia, cei nou veniti fiind ultramajoritar fara calificari inalte sau studii universitare.

  Cred ca e inevitabil, se va ajunge la o societate de "asistanat social de masa", sute de milioane de oameni vor primi un fel de "salariu gratis" de la stat, fara sa presteze aproape nimic in schimb, vor primi reduceri la alimente, educatie, transporturi, locuinta, suficient cat sa aiba un minim trai "decent".

  De "muncit" vor munci cei cu calificari inalte, cu studii aprofundate, cu specializari "rare" (nu vor fi rentabile linii robotizate) ajutati de miliarde de roboti si sisteme IA.
  Vor acea salarii foarte mari (si impozite pe masura) si vor forma o "elita" care va guverna o imensa masa de simpli "consumatori", educati superficial si dependenti de retele sociale, divertisment si alocatii.
  • -3 (13 voturi)    
   Așa este! (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 18:55)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Foarte bine ai expus problema!
  • +9 (15 voturi)    
   Si care e problema? (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 19:19)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Vor avea mai mult timp sa citeasca comentariile lungi si plicticoase de site-uri de stiri
  • -2 (10 voturi)    
   foarte bine (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 20:42)

   ipman [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Este bine si normal sa se intample asta, vor lucra robotii si AI in locul nostru daca tot au fost inventati.
 • 0 (14 voturi)    
  O masura foarte buna! (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 20:02)

  Divergent [utilizator]

  O asemenea masura, daca nu ma insel, a fost implementata cu succes si in ceva tari nordice. Nu inteleg de ce socialistii se opun. Pai ce fel de stangisti sunt ei? :))
  • +5 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 21:13)

   [anonim] i-a raspuns lui Divergent

   • +2 (2 voturi)    
    asta e o utopie (Duminică, 27 decembrie 2020, 12:21)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui

    niciun manager nu va reusi sa gaseasca acel echilibru in estimarea duratei unei sarcini astfel incat sa pastreze INTREAGA echipa motivata si implicata.

    te intreb un singur lucru. daca esti de acord ca un om mai bun termina treaba in 10 ore (iar apoi sa stea la soare 20 de ore) si unul mai slab in 30 de ore, esti de asemenea de acord ca cei doi sa primeasca acelasi salar? Rezultatul muncii lor e acelasi, deci ar trebui sa primeasca acelasi salar, nu? intreb asta deoarece, in realitate, cel care stie sa faca treaba in 10 ore, vrea dublul salarului. si vrea sa si stea la soare.
  • +2 (2 voturi)    
   Salariile din țările nordice (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 23:59)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   Sunt suficiente pentru un trai decent și vor mai mult timp liber sau cu familia. Oricum dacă ar avea salarii mari impozitele sunt prohibitive dacă nu ai vreo structura de tip holding.
   Totuși au fost doar programe pilot.
 • +5 (17 voturi)    
  Slăbuț, tare slăbuț... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 21:08)

  Amerlocu [utilizator]

  În Venezuela s-a implementat deja săptămâna de lucru de o singură zi lucrătoare de vreo 2-3 ani. Funcționează perfect! :) E drept că nu au după ce bea apă, dar măcar au timp liber cât vor...
  • +2 (12 voturi)    
   Venezuela (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 21:43)

   adani7 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Corect, acolo au infaptuit socialismul si le merge bine de nu asa. E ucred ca socialistii europeni sunt in stare sa duca tarile tot cam acolo, predicand tot felul de binecuvantari pt muncitori si lozinci anticapitaliste. Insa incetul cu incetul productivitatea scade daca tot manipulezi programele de lucru si iti bagi clontul in schiburile dintre angajati si angajatori.
 • +3 (3 voturi)    
  Pai se stie (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 23:19)

  Elshazzar [utilizator]

  dintr.o criza in care lumea nu are de munca se iese lucrand mai putin /s
  pe un ton mai serios totusi...daca cineva isi permite sa munceasca doar 2 zile sa ii fie de bine, dar daca cineva are nevoie sa munceasca 6 zile sa fie lasat, altfel ajunge sa sclavageasca la negru
 • +1 (1 vot)    
  E foarte simplu... (Duminică, 27 decembrie 2020, 10:11)

  Gigi Kent [utilizator]

  Cu socialistii e foate simplu. In momentul in care ponderea celor someri in electoratul lor este mai mare decat cea a angajatilor incep sa vina cu idei, masuri pentru someri.

  Eu nu inteleg masura. Daca Unilever vrea sa experimenteze saptamana de 4 zile fara scaderea salariului atunci se asteapta la o crestere a productivitatii orare cu 25% (probabil prin eliminarea activitatilor inutile, sedintelor, socializarii la munca samd). Daca nu scade salariul inseamna totodata ca nu se poate crea un loc nou de munca. Eu nu am vazut niciodata angajati, sindicate etc sa iasa pe strazi pentru a cere mai mult timp liber. De obicei cer conditii mai bune de munca, salarii mai mari etc.

  Daca scopul masurii e de a crea locuri noi de munca atunci logic ar fi ca rata somajului sa fie de minim 20% pentru ca locuri noi de munca fara doritori iar nu aduc nimic.

  Exista aceasta explicatie cvasi-generalizata ca oricum salariile sunt destul de mari si lumea vrea mai mult timp liber. Salariile nu sunt deloc mari. Majoritatea populatiei chiar si din tarile vestice reuseste sa acopere doar nevoile de baza (chirie, mancare, imbracaminte, cheltuielile cu educatia copiilor daca au, un concediu pe an in tara lor etc.). O asemenea masura nu face decat sa afunde populatia si mai rau intr-o stare de echilibru financiar precar.

  Pana acum situatia aceasta financiara precara era incet dar sigur erodata prin inflatia anuala neinsotita de cresteri de salariu si prin acumularea de bogatie exclusiv de catre cei bogati. Imi pare ca se doreste eliminarea totala a clasei de mijloc si a mobilitatii (in sensul imbunatatirii nivelului) dintre clasele sociale. Ori cu asemenea masuri riscul cel mai mare este intotdeauna eliminarea meritocratiei (nu are nici un rost sa ma agit prea mult ca oricum nu ma lasa statul sa muncesc mai mult de 4 zile pe saptamana, nu are nici un rost sa ma agit prea mult ca oricum fiecare € castigat in plus este impozitat pana nu ramane aproape nimic samd.)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by