Fostul spion britanic George Blake, care a lucrat ca agent dublu, o „cârtiță” notorie care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii 1950 înainte de a trece în est, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunțat presa rusă, relatează AFP.

George BlakeFoto: Captura YouTube

"Astăzi, legendarul ofițer de informații (...) George Blake, nu mai este. El ne-a iubit sincer țara, a admirat realizarea poporului nostru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Ivanov, pentru agenția publică TASS.

Fost membru al rezistenței în Olanda în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi agent al MI6, în timpul Războiului Rece, George Blake și-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950, după ce a asistat la bombardamente americane asupra populațiilor civile din Coreea.

El a furnizat numele a sute de agenți KGB-ului și a dezvăluit existența unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a spiona sovieticii.

Denunțat de un agent dublu polonez, a fost condamnat în 1961 la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie. El reușește să scape de închisoarea Wormwood Scrubs cinci ani mai târziu, în 1966, folosind o scară din funie, și a fugit în Uniunea Sovietică, traversând Cortina de Fier prin Republica Democrată Germană (RDG).

Sărbătorit ca erou la Moscova, a fost distins cu gradul de colonel de serviciile de informații rusești. În ciuda căderii URSS căreia își dedicase viața, nu și-a regretat niciodată acțiunile.

George Blake a fost ultimul supraviețuitor al unei faimoase generații de agenți dubli britanici, „cârtițe” pe care URSS a reușit să le recruteze în plin Război Rece.