George Blake, faimosul dublu agent britanic care a spionat pentru sovietici, a murit

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 11:57 Actualitate | Internaţional


George Blake
Foto: Captura YouTube
Fostul spion britanic George Blake, care a lucrat ca agent dublu, o „cârtiță” notorie care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii 1950 înainte de a trece în est, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunțat presa rusă, relatează AFP.

"Astăzi, legendarul ofițer de informații (...) George Blake, nu mai este. El ne-a iubit sincer țara, a admirat realizarea poporului nostru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Ivanov, pentru agenția publică TASS.

Fost membru al rezistenței în Olanda în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi agent al MI6, în timpul Războiului Rece, George Blake și-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950, după ce a asistat la bombardamente americane asupra populațiilor civile din Coreea.

El a furnizat numele a sute de agenți KGB-ului și a dezvăluit existența unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a spiona sovieticii.

Denunțat de un agent dublu polonez, a fost condamnat în 1961 la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie. El reușește să scape de închisoarea Wormwood Scrubs cinci ani mai târziu, în 1966, folosind o scară din funie, și a fugit în Uniunea Sovietică, traversând Cortina de Fier prin Republica Democrată Germană (RDG).

Sărbătorit ca erou la Moscova, a fost distins cu gradul de colonel de serviciile de informații rusești. În ciuda căderii URSS căreia își dedicase viața, nu și-a regretat niciodată acțiunile.

George Blake a fost ultimul supraviețuitor al unei faimoase generații de agenți dubli britanici, „cârtițe” pe care URSS a reușit să le recruteze în plin Război Rece.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11903 vizualizari

 • +31 (43 voturi)    
  OK (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 12:17)

  IpseAnton [utilizator]

  O otreapa de om care si-a tradat tara si compatriotii pentru o iluzie!
 • +13 (23 voturi)    
  Norocos trădătorul britanic! (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 12:18)

  Rescator [utilizator]

  A reușit să trăiască în URSS 1.0. și în URSS 2.0.
  până la venerabila vârstă de 98 de ani,fără să
  încerce să sară de la etajul 10 al unei clădiri din
  Moscova.Oare ce părere are James Bond!?
 • +12 (18 voturi)    
  articol de colectie: (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 13:17)

  victor L [utilizator]

  - "după ce a asistat la bombardamente americane asupra populațiilor civile din Coreea."
  Criminalii.
  - "El a furnizat numele a sute de agenți KGB "
  A furnizat nume de "agenti KGB" sau KGB-ului?
  Asa se invata anapoda Istoria.

  Editor: Mulțumim frumos! Am corectat. Zi frumoasă!
 • +12 (16 voturi)    
  de curind... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 13:25)

  brita [utilizator]

  a trecut in nefiinta John le Carre, care s-a retras din spionaj din cauza unui astfel de agent dublu, Philby.
 • +17 (25 voturi)    
  Britanic... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 13:45)

  Betabeta [utilizator]

  Conform Wikipedia nenea asta se numea in realitate Behar si nu Blake si, citez: "was born in Rotterdam in the Netherlands in 1922, the son of a Protestant Dutch mother, and a Sephardi Jewish father who was a naturalised British subject".

  Foarte britanic intr-adevar dar despre aceste aspecte se pastreaza o tacere asurzitoare
  • +12 (14 voturi)    
   Asta l-a ajutat în mod sigur:) (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:30)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Betabeta

   Din memoriile generalului KGB sovietic Oleg Kalughin, ce a fugit în vest în anii 90, și care a fost la un moment dat responsabil cu supravegherea în URSS a lui Philby, știm că cei 3 transfugi britanici de vârf: Philby, Maclean și Burgess erau deprimați și disperați în URSS. Principala problemă nu era atât sărăcia de acolo cât faptul că rușii nu au avut niciodată înceredere în ei. Li s-a dat de înțeles că dacă și-au trădat odată țara, e foarte posibil să trădeze oricând și URSS.

   Burgess a murit rapid de alcoolism. Ceilalți doi au dus-o ani îndelungați în agonie. Locuiau în apartamente bune după standardele sovietice, însă sordide după cele occidenntale. Înțesate cu microfoane inclusiv în baie și cu libertatea de mișcare foarte limitată. Știau că sunt asculați și urmăriți. Nici Philby și nici Maclean nu au avut voie să intre în contact cu Blake - din motive necunoscute. Ambii au ajuns să se însoare cu ofițeresele KGB ce-i țineau sub „supravechere nemijlocită” și făceau rapoarte zilnice despre ei :). Nu trebuiau să stea la coadă la mâncare, și aveau vodkă după pofta inimii :) Niciunul nu a avut dreptul la mașină și erau duși acolo unde li se permitea de mașinile KGB. Nu puteau părăsi Moscova neînsoțiți și fără aprobare. Lui Philby i s-a permis să dea un interviu mediei britanice cu puțin înainte de moartea sa. Cu toate că era la apogeul deprimării și disperării s-a ținut tare și a spus că nu regretă nimic :) A fost apoi înmormântat cu toate onorurile cuvenite unui ofițer superior KGB :)

   Faptul că Blake era evreu a adăugat o povară suplimentară vieții sale cenușii în URSS/Rusia. Rușii i-au privit întotdeauna cu mai multă suspiciune pe evrei față de toți ceilalți străini. Și mai ales nu au ezitat niciodată să le-o arate. Dacă i-au tratat atât de rău pe englezi, nici nu vreau să mă gândesc cum l-au tratat pe evreul englez. Oricum nu mă îndoiesc că Blake va beneficia asemeni lui Philbuy și Maclean de o înmormântare fastuoasă cu gardă de onoare KGB și tot dichisul :)
 • -14 (22 voturi)    
  a crezut intr-un ideal (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 14:10)

  srpc [utilizator]

  nu in bani, ca limbricii care-l injura si dupa moarte
  • +11 (15 voturi)    
   Mare noroc într-adevăr cu idealul ăla. (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:34)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Nu există pedeapsă mai mare pentru idioții utili din vest ca viața în mijlocul idealului ăluia pentru care au trădat.

   Iar în cazul lui Blake a fost de-a dreptul crunt dacă a fost obligat să trăiască 54 de ani în hanzaua sovietică. Numai focul iadului e o pedeapsă mai crâncenă.
   • -8 (12 voturi)    
    Părerea ta (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 19:01)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    În realitate, chiar se trăia bine în perioadele Hrușciov și Brejnev. În orice caz, mai bine decât să fii luat cu arcanul și trimis în jungla vietnameză.
    • +5 (7 voturi)    
     Yep... (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 21:13)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Într-adevăr Nikalai Nikalaievici se trăia tare bine pe vremea lui Hrușciov și a lui Brejnev. Ăsta era motivul pentru care URSS nu a avut în acele vremuri niciodată mai puțin de jumătate de milion de grăniceri și milițieni de-a lungul frontierelor sale cu Finlanda și Turcia, dotați cu avioane, elicoptere, radare detectoare în infraroșu, etc.. Astea toate ca nu cumva oamenilor sovietici ce li se urâse cu viețile lor bune să o șteargă în capitalism.
    • 0 (2 voturi)    
     Exact (Duminică, 27 decembrie 2020, 13:18)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     De asta fugeam zeci de mii de rusi in "iadul" Occidentului si vreo 4 rataciti au fugit in raiul comunist
     • 0 (0 voturi)    
      schimbare (Duminică, 27 decembrie 2020, 23:01)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

      tocmai existenta "iadului comunist" a facut posibil statul social vest-european, ca metoda de contrapropaganda; dupa caderea blocului sovietic, branza s-a imputit tot mai rau, ajungand la mizeria de azi; asta n-o spun eu, ci oameni care au fugit in Vest in anii '70 si '80; cu acei ani se face comparatia corecta, nu cu cocina romaneasca de atunci sau de acum
  • +6 (10 voturi)    
   a crezut intr-o ideologie criminala, nu un ideal (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 19:13)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   "idealul" tau a produs mult mai multi morti decat nazismul, celalalt "ideal" al secolului trecut dar in timp ce pseudo-fascistii sunt interzisi in toata lumea asta, comunismul inca e considerat "ideal" de catre nostalgici idi ca tine!
 • +11 (15 voturi)    
  Mda (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 15:05)

  kiko123 [utilizator]

  "George Blake și-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950, după ce a asistat la bombardamente americane asupra populațiilor civile din Coreea."Ce scuza penibila.Bine ca nu a auzit de
  Holodomor:foametea din Ucranina planificata de Stalin si tovarasii in urma careia si-au pierdut viata 10 milioane de oameni.
 • +7 (13 voturi)    
  Avem si noi exemple: (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 15:17)

  intruderul [utilizator]

  Mazeta-de altfel, cu un caracter de inalta tinuta,nostalgic/a dupa URSS.
  Cu siguranta zilele acestea,a vizitat casa ilustrului Ilici Ion,furnizandu-i cozonac si piftie.
 • +11 (17 voturi)    
  A primit ce a meritat (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 15:44)

  Amerlocu [utilizator]

  Dacă nu evada din închisoarea britanică în 1966 scăpa în cel mai rău caz prin 2003. În realitate ar fi fost probabil eliberat mult mai devreme, odată cu sfârșitul războiului rece în 1990. Așa a crăpat în captivitate rusească în 2020.

  Atât cât știm despre ceilalți 3 britanici cea au spionat pentru URSS și au resușit să fugă la Moscova, Philby, Burgess și Maclean, e că au trăit la Moscova ca-n închisoare, probușiți psihic și că dacă ar fi putut s-ar fi întors oricând în Anglia indiferent câtă pușcărie ar fi trebuit să facă acolo.

  Iată că nu există pedeapsă mai cruntă decât cea pe care și-au ales-o siguri.
  • +2 (6 voturi)    
   Tradare (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 17:54)

   minup [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   cei ce au trait ani buni in comunism indiferent unde,au avut parte de pedeapsa crunta de care spui fara sa fie agenti,fara sa-si aleaga soarta.Bucura-te unde esti.
 • +1 (5 voturi)    
  Evadare (Sâmbătă, 26 decembrie 2020, 18:09)

  minup [utilizator]

  pe o scara de funie dupa o condamnare de 42 ani in UK...fuge in URSS traversand cortina de fier din RDG.Cine crede asa ceva ramane credul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by