​Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a graţiat miercuri o altă serie de personalităţi controversate, cu puţin înainte de a-i preda mandatul prezidenţial, luna viitoare, preşedintelui ales Joe Biden, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Casa Albă a publicat miercuri seara o listă de aproape 30 de graţieri şi alte măsuri de clemenţă, între beneficiari numărându-se fostul său director de campanie din 2016 Paul Manafort şi fostul său consilier Roger Stone, amândoi vizaţi în ancheta privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale de acum patru ani.

"Cuvintele nu sunt de-ajuns pentru a ne exprima deplina recunoştinţă", a scris ulterior pe Twitter Manafort, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru diverse fraude depistate în marja anchetei privind ingerinţa rusă şi care din mai îşi ispăşeşte pedeapsa la domiciliu, având în vedere pandemia.

În ce-l priveşte pe Roger Stone, condamnat la trei ani de închisoare pentru că a minţit Congresul şi pentru că a încercat să influenţeze martori în ancheta privind interferenţa rusă, Trump i-a comutat deja pedeapsa în iulie, iar graţierea de miercuri îi şterge condamnarea din cazier.

Pe noua listă de graţieri figurează şi tatăl lui Jared Kushner, acesta din urmă fiind ginerele şi consilierul lui Trump. Magnatul imobiliar Charles Kushner a fost condamnat în 2004 la doi ani de închisoare pentru fraudă fiscală, iar, la fel ca în cazul lui Stone, graţierea îi şterge această condamnare din cazier. (Sursa: AGERPRES)