Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a respins miercuri un proiect de lege de 740.5 miliarde de dolari, bugetul apărării SUA pe 2021, în pofida adoptării sale cu o majoritate zdrobitoare în Congres, ceea ce ar trebui să îi permită acestuia să anuleze opoziţia şefului statului, informează agenţiile de presă internaţionale.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Bugetul apărării, aprobat de ambele camere ale Congresului în urmă cu două săptămâni, include o creştere cu 3% a salariului personalului din domeniul apărării.

Donald Trump ameninţase că îl va respinge deoarece textul nu include abolirea unei legi cunoscută sub numele de "articolul 230", care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care preşedintele le acuză că sunt părtinitoare în privinţa sa. De asemenea, Trump nu este de acord cu intenţia ca prin această lege de finanţare a Pentagonului să se redenumească bazele militare care îi onorează pe generalii forţelor confederate, care susţineau sclavia.

"Din păcate, acest text de lege nu include măsuri cruciale pentru securitatea naţională", "contravine eforturilor guvernului meu de a pune America pe primul loc în ceea ce priveşte securitatea naţională şi politica externă" şi "include prevederi care nu îi respectă pe veteranii noştri şi istoria noastră militară", afirmă preşedintele Trump în mesajul său oficial către Congres, în care menţionează că legea este un un "cadou pentru China şi Rusia".

Proiectul de lege este aşadar trimis înapoi celor două camere ale Congresului, care au posibilitatea de a anula veto-ul prezidenţial prin revocarea acestuia cu majoritate calificată. Dacă aleşii care l-au adoptat îşi confirmă votul iniţial, proiectul va deveni lege în pofida opoziţiei lui Donald Trump, o premieră în mandatul său de patru ani la Casa Albă.

Acest proiect de lege este separat de textul bugetar care include planul de susţinere a economiei americane. (Sursa: AGERPRES)