Mii de șoferi de camioane blocați în portul britanic Dover și-au exprimat furia miercuri în timp ce se luptau să facă testele anti-coronavirus, după ce Franța a fost de acord să ușureze blocada, în ciuda temerilor legate de o nouă variantă de Covid-19, potrivit CNN.

Batai intre politie si soferi la DoverFoto: youtube.com

Marea Britanie și Franța au încheiat un acord marți seară târziu pentru a permite șoferilor de camioane să treacă granița, după zilele de haos de la graniță, care au condus la cumpărături masive în Marea Britanie și la temeri legate de lipsa de alimente și medicamente.

Dar acordul impune oamenilor să aibă dovezi ale unui test Covid-19 negativ efectuat în ultimele 72 de ore, determinând înghesuieli și proteste generate de logistica slabă și de graba șoferilor care se grăbesc să părăseasca țara.

Doar două camioane sosiseră miercuri dimineață târziu în portul francez Calais, a declarat pentru CNN un ofițer de presă al portului, câteva mii încă erau aliniate pe rânduri pe o autostradă și într-un aeroport dezafectat din sud-estul Angliei. Secretarul britanic pentru locuințe, Robert Jenrick, a declarat miercuri pentru Sky News că problema acestor vehicule va dura câteva zile până a fi rezolvată.

Un regim de testare care va permite transportatorilor să părăsească Marea Britanie a fost organizat în grabă, cu 170 de militari desfășurați pentru a efectua teste în masă la sol. Dar puține dovezi au fost vizibile miercuri dimineață, poliția sfătuindu-i pe șoferi să se testeze fie prin NHS, fie la Aeroportul Kent's Manston.

Și tensiunea a crescut între unii șoferi și oficiali, cu mulțimi de transportatori care au strigat și s-au certat cu autoritățile cu privire la blocarea, accesul la teste și lipsa facilităților în portul Dover miercuri. Cel puțin două persoane au fost arestate în incidentele izbucnite miercuri între polițiști și șoferi de camioane, potrivit CNN.

Filmările au arătat polițiștii folosind bastoane pentru a împinge înapoi șoferii de camioane - deși nu este clar ce a declanșat incidentul.

Aproape 5.000 de camioane așteaptă să treacă granița. Marți, Highways England a estimat că pe autostrada M20 din apropiere se aflau încă 900 de blocaje, iar alte sute au fost blocate pe Aeroportul Manston, care a fost folosit ca parcare.