Abia negociat, planul de susținere a economiei americane, inclusiv ajutorul pentru familiile aflate în dificultate, a fost amenințat miercuri de un blocaj de către președintele Donald Trump, care cere mai mulți bani și exercită presiuni asupra aliaților săi republicani, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Președintele republican a uimit marți seară respingând planul de sprijin de aproximativ 900 de miliarde de dolari adoptat de Congres cu o zi înainte, după luni de discuții dificile, ridicând mingea la fileu democraților care cer mărirea plafoanelor.

Calificând-o „rușine”, el a cerut creșterea numărului de cecuri trimise familiilor de la 600 la 2.000 de dolari pe adult.

Prin urmare, presiunea este acum asupra parlamentarilor republicani care până atunci voiau să limiteze valoarea ajutorului, subliniind necesitatea controlului deficitului bugetar.

Timpul se scurge, mai ales că planul de redresare economică face parte dintr-un agregat de texte legislative, inclusiv proiectul de lege financiar 2021.

Finanțarea actuală pentru serviciile de stat expiră pe 28 decembrie.

Cu alte cuvinte, dacă Donald Trump nu validează proiectul de lege, administrația federală nu va mai fi finanțată și va fi obligată să își oprească activitatea.

Alternativa ar fi ca cei din Congres să fie de acord să voteze o nouă măsură de continuitate pentru a menține valabilă actuala lege financiară.

Liderul democrat din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a cerut miercuri într-un tweet președintelui „să semneze legea pentru ca statul să rămână operațional”.

Ea i-a cerut, de asemenea, să-l convingă pe liderul Senatului Republican, Mitch McConnell, să accepte cererea de cecuri directe de 2.000 de dolari.

„Se poate face înainte de prânz în ajunul Crăciunului” sau joi, a spus ea.

"Cer Congresului să modifice acest proiect de lege și să mărească cei 600 de dolari - o sumă ridicolă - la 2.000 sau 4.000 de dolari pentru un cuplu", a declarat Donald Trump marți seară într-un videoclip postat pe Twitter.

„E minunat!”, „Să facem acest lucru”, a scris pe Twitter senatorul independent Bernie Sanders.

De luni de zile, democrații și republicanii au rămas într-adevăr blocați din cauza unui dezacord cu privire la sumele ajutorului.

Primii au cerut un plan de sprijin echivalent cu pachetul de ajutor gigantic de 2.200 miliarde de dolari votat la sfârșitul lunii martie, iar republicanii au cerut un plan care să nu depășească 1.000 de miliarde de dolari.