Statele Unite au instaurat miercuri sancțiuni împotriva poliției din Belarus, în special împotriva unuia dintre înalții responsabili, activ în reprimarea manifestațiilor față de realgerea președintelui Alexandr Lukașenko, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viceministrul de Interne, Gennady Kazakevich, este sancționat pentru responsabilitatea sau participarea la ”acțiuni sau politici care subminează procesele și instituțiile democratice din Belarus”, arată un comunicat al Trezoreriei americane.

Poliția antiproteste din Minsk (OMON), Direcţia principală pentru combaterea criminalităţii organizate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la Minsk și o unitate de elită a serviciilor de informații (KGB Alpha) sunt sancționate pentru ”participarea lor la reprimarea violentă a manifestanților pașnici” de după alegeri de la Minsk, mai arată Trezoreria.

Washingtonul a sancționat, de asemenea, Comisia electorală din Belarus pentru aprobarea alegerilor prezidențiale „frauduloase”. Trezoreria se referă la „o multitudine de nereguli care nu au făcut-o nici libere, nici echitabile prin eliminarea candidaților din opoziție, prin refuzul accesului observatorilor electorali și prin certificarea numărului de voturi inexacte”.

"Poporul belarus încearcă continuu să-și exercite în mod pașnic drepturile democratice fundamentale, iar statul răspunde în mod repetat cu represiune violente", a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

La rândul său, secretarul de stat SUA, Mike Pompeo, a anunțat restricții de viză împotriva a 39 de cetățeni bielorusi acuzați că „subminează democrația” din această țară.

Guvernul din Belarus se confruntă cu demonstrații masive care denunță rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate de domnul Lukașenko, 66 de ani, care se află de 26 de ani în fruntea acestei foste republici sovietice.

De la începutul protestelor, sute de manifestanți, oponenți și jurnaliști au fost arestați.