Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, în lectură finală, miercuri, proiectul unei legi care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele găsite vinovate de comentarii calomnioase pe internet sau în media, relatează Reuters.

Foto:

Proiectul de lege, care mai are nevoie de aprobarea Camerei Superioare și de semnătura președintelui Vladimir Putin pentru a deveni lege, a atras numeroase critici din partea opozanților Kremlinului care spun că autoritățile ar putea folosi această lege pentru a băga la închisoare criticii și pentru a înăbuși disidența.

Potrivit proiectului, o persoană condamnată de calomnie pe internet ar putea face închisoare până la doi ani și amendată cu până la 1 milion de ruble.

Oamenii acuzați că au făcut acuzații ”calomnioase” de viol sau alte infracțiuni grave ar putea sta în spatele gratiilor până la cinci ani, spune textul proiectului.

Criticul Kremlinului Alexei Navalnîi sugerează că dacă proiectul devine lege, ar trebui folosită împotriva autorităților Rusiei.

”Îmi amintesc foarte bine cum Vladimir Putin a declarat victoria asupra coronavirusului vara aceasta”, a scris Navalnîi pe Twitter, într-o referință sarcastică la creșterea numărului de infecții imediat după remarcile președintelui.

Rusia a introdus legi mai dure pentru internet în ultimii ani care cer ca motoarele de căutare să șteargă anumite rezultate.