Reputatul jurnalist turc de opoziţie Can Dundar, refugiat în Germania, a fost condamnat miercuri la peste 27 de ani de închisoare, pentru sprijin acordat unei organizaţii teroriste şi pentru spionaj, informează AFP, citată de Agerpres.

Jurnalistul turc Can Dundar (twitter)Foto: Hotnews

Tribunalul de la Istanbul l-a declarat pe Dundar, fost redactor-şef al cotidianului de opoziţie Cumhuriyet, vinovat pentru publicarea în 2015 a unei anchete în care se afirma că serviciile secrete ale Turciei livrau arme unor grupări islamiste în Siria.

În mai 2016, Can Dundar a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani şi zece luni de închisoare pentru divulgarea de secrete de stat, într-un dosar care a provocat furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Însă acest verdict a fost anulat în 2018 de o Înaltă Curte care a ordonat un nou proces împotriva lui Dundar, pentru acuzaţii de spionaj ce presupuneau o pedeapsă mai aspră.

În pronunţarea verdictului de miercuri, tribunalul a precizat că Dundar a fost condamnat la 18 ani şi şase luni de închisoare pentru "divulgarea de informaţii confidenţiale şi spionaj" în legătură cu publicarea anchetei asupra armelor furnizate unor grupări islamiste în Siria, şi la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru "ajutor acordat unei organizaţii teroriste", referire la reţeaua predicatorului Fetullah Gulen.

Gulen, care trăieşte în exil în SUA, este acuzat de Ankara că a orchestrat puciul eşuat împotriva preşedintelui Erdogan, în iulie 2016. După prima sa condamnare, Dundar s-a refugiat în Germania, în 2016.