Proiectul de lege al guvernului de stânga al Spaniei care înlătură obligația ca limba spaniolă să fie cea folosită în mod predominant în școli, o concesie făcută separatiștilor catalani, urmează să fie adoptată miercuri de parlamentul de la Madrid, relatează AFP.

Mario Vargas LlosaFoto: Jeff Morgan 02 / Alamy / Profimedia Images

În Spania, o țară foarte descentralizată, educația este responsabilitatea diferitelor regiuni, o parte a acestora - Catalonia, Galicia și Țara Bascilor - având propria limbă care prin lege se bucură de un statut egal cu limba castiliană (spaniola).

Drept urmare, orele din școlile publice catalane au fost susținute în limba regională de mai multe decenii și doar două ore pe săptămână sunt rezervate pentru învățarea spaniolei în majoritatea unităților de învățământ din această regiune.

O lege adoptată în 2013 în timpul guvernării conservatoare a premierului Mariano Rajoy a făcut spaniola „lingua franca” în educație, fără a specifica însă numărul de ore care trebuie predate în limba oficială a statului.

Însă în practică modelul catalan de „imersiune lingvistică” a rămas regula.

Pentru separatiștii aflați la guvernare în Catalonia modelul este esențial pentru a proteja limba catalană, folosirea acesteia fiind interzisă în timpul dictaturii Franco (1936-1975), și despre care aceștia spun că încă este amenințată.

Guvernul condus de premierul socialist Pedro Sánchez a ajuns la un acord cu ERC, partidul naționaliștilor catalani, pentru a modifica legea educației cu scopul înlăturării statutului de „lingua franca” a limbii spaniole.

Deși este un partid minoritar care a obținut doar 3,91% la alegerile parlamentare din 2019 (Spania are un prag electoral de 3%), votul ERC a fost crucial pentru adoptarea de către legislativ a bugetului elaborat de guvernul lui Sanchez.

Modificarea adusă legii educației urmează să fie adoptată de către Senatul spaniol miercuri după ce a trecut deja de Camera Deputaților.

Măsura a atras însă opoziția a numeroși părinți care se tem că va duce la scăderea numărului de ore predate în limba spaniolă în timp ce partidele de dreapta afirmă că legea subminează unitatea unei țări încă zguduite de tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017.

Partidul Popular (conservator), principala formațiune politică de opoziție, a anunțat deja că intenționează să conteste lege la Curtea Constituțională după ce duminică a mobilizat sute de protestatari în Madrid și Barcelona împotriva „Legii Celaá”, numite așa după ministrul educației Isabel Celaá.

Scriitorul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură Mario Vargas Llosa, care deține și cetățenia spaniolă pe lângă cea peruană, s-a implicat în dispută, afirmând într-o înregistrare video difuzată recent că este sigur că spaniola va deveni „o limbă ascunsă sau clandestină” în Catalonia datorită Legii Celaá.

Acesta a afirmat de asemenea că separatiștii catalani au monetizat reforma în schimbul susținerii bugetului care a fost adoptat marți seara cu voturile lor.

Criticii modelului educațional catalan au primit recent sprijinul celei mai înalte instanțe din provincie, aceasta ordonând guvernului regional să garanteze „imediat” că cel puțin 25% din ore vor fi oferite în limba spaniolă.

Însă guvernul catalan a anunțat imediat că va face apel la decizie și consideră că aceasta va deveni oricum lipsită de fond odată ce Legea Celaá va fi adoptată.

Citește și: