Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Turcia pentru reținerea din 2016 a liderului pro-kurd Selahattin Demirtas și a cerut eliberarea „imediată” a acestuia, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Curtea constată mai multe încălcări ale Convenției (europene) a drepturilor omului și dispune eliberarea imediată” a lui Demirtas, fost candidat la președinția turcă și unul dintre principalii rivali ai președintelui Recep Tayyip Erdogan, solicită într-un comunicat de presă al instanței paneuropene, care s-a pronunțat asupra acestui caz în cea mai înaltă instanță, Marea Cameră.

Drepturile la „libertatea de exprimare”, la „libertate și securitate”, la „alegeri libere” sau chiar la „limitarea utilizării restrictive a legilor”, sunt punctele enumerate de Instanță. În total, hotărârea indică nu mai puțin de cinci încălcări ale Convenției, un tratat internațional semnat de statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv Turcia, care are ca scop protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Fostul deputat, Selahattin Demirtas este închis în Turcia de la arestarea sa din noiembrie 2016, la câteva luni după lovitura de stat eșuată împotriva lui Erdogan: acuzat de Ankara de „terorism”, acest fost copreședinte al Partidului Popular Popular (HDP pro-kurd) poate suferi o condamnare de până la 142 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în principalul său proces, al cărui verdict nu a fost încă pronunțat.

În iunie anul trecut, Curtea Constituțională a Turciei a decis deja că reținerea lui Demirtas constituie o încălcare a drepturilor sale. În septembrie 2019, un tribunal turc a dispus chiar eliberarea acestuia, dar opozantul lui Erdogan a rămas în închisoare din cauza unei vechi condamnări pentru „propagandă teroristă”.

Suspectat de detractorii săi că a folosit încercarea de lovitură de stat din iulie 2016 pentru a organiza epurări masive, Erdogan a acuzat în repetate rânduri HDP că este vitrina politică a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup clasificat drept terorist de către Ankara și aliații săi occidentali. A doua cea mai mare forță de opoziție din parlament, HDP a fost lovită puternic de arestările făcute după lovitura de stat eșuată.

În comunicatul său de presă, CEDO, care ceruse deja fără succes eliberarea sa în 2018, consideră „stabilit” că privarea de libertate suferită de acest adversar pro-kurd, în special în timpul campaniilor referendumului din 16 aprilie 2017 și a alegerilor prezidențiale din 24 iunie 2018 „au urmărit un obiectiv neacceptat, și anume acela de a înăbuși pluralismul și de a limita jocul liber al dezbaterii politice, care se află chiar în centrul noțiunii de societate democratică”.

Autoritățile turce „l-au plasat pe reclamant în arest preventiv și l-au supus urmăririi penale în principal din cauza discursurilor sale de natură politică”, indică în continuare Curtea, care subliniază lipsa „probelor” care să demonstreze ”legătură clară" între discursurile lui Demirtas și infracțiunile "teroriste" care, potrivit Ankara, au motivat plasarea sa și menținerea sa în detenție.

Hotărârea evidențiază în continuare controversata reformă constituțională din 20 mai 2016 menită să ridice imunitatea deputaților vizați de proceduri legale. O reformă care trezise îngrijorare, în Turcia și în Europa, cu privire la viitorul aleșilor pro-kurzi, care atunci se considerau vizați.

„Doar deputații partidelor de opoziție, și anume CHP și HDP, au fost privați de libertate și/sau condamnați” din cauza acestei reforme și a procedurilor penale împotriva lor, notează CEDO.