Rusia a spus marți că a mărit lista de oficiali europeni care nu au voie să intre în țară, ca răspuns la sancțiunile ”inacceptabile” la adresa Moscovei pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi, transmite Reuters.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

Ministerul rus de externe nu a precizat numele oficialilor vizați, dar a chemat diplomați de rang înalt din ambasadele Germaniei, Suediei și Franței de la Moscova pentru a-i informa despre decizia luată ca urmare a sancțiunilor UE impuse la mijlocul lunii octombrie, potrivit TASS.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni contra a șase ruși și a unui centru de cercetare de stat pentru folosirea agentului neurotoxic de uz militar contra lui Navalnîi, un critic proeminent al președintelui Vladimir Putin.

Tot marți Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat, într-o conferință de presă, dar ca opinie personală că ”putem spune că pacientul (Navalnîi) are o pronunțată manie a persecuției. De asemenea, se pot identifica semne clare de magalomanie” .

Serviciile de securitate ruse (FSB) au denunțat luni ca o „falsificare” capcana telefonică pe care oponentul Alexeï Navalny pretinde că a pus-o pentru ca un agent rus să-l facă să admită că a participat la otrăvirea sa în această vară în Siberia.

Rusia a negat în mod constant că adversarul a fost otrăvit la Tomsk pe 20 august, susținând că substanța de tip Novichok detectată de laboratoarele occidentale după spitalizarea sa în Germania nu a fost prezentă în corpul său când a fost tratat în Rusia.

Navalnîi, specializat în investigații privind corupția elitelor, îl acuză pe președintele rus că ar fi dispus această tentativă de asasinat.

Moscova a negat orice otrăvire, a acuzat serviciile secrete occidentale sau a pus sub semnul întrebării igiena lui Alexei Navalnîi.

Moscova refuză, de asemenea, să deschidă o anchetă penală în acest caz, argumentând că Germania refuză să transmită datele sale Rusiei.