Un proiect de lege care prevede posibilitatea de a condiționa deplasările sau exercitarea de activități de prezentarea unui test de depistare ori realizarea unui vaccin stârnește îngrijorare și indignare în Franța, unde guvernul neagă orice intenție de a crea un "stat sanitar", scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

Opoziția de dreapta și extrema dreaptă a dat alerta marți în privința acestui proiect de lege, prezentat cu o zi în urmă în Consiliul de miniștri de premierul Jean Castex pentru a institui un regim peren de răspuns la crizele sanitare.

În condițiile în care Franța prevede să iasă în aprilie din starea de urgență sanitară declanșată de pandemia de Covid-19, proiectul de lege vizează să "stabilească un cadru juridic durabil în fața crizelor sanitare", potrivit guvernului.

Un articol prevede că "primul ministru poate, dacă este cazul (...) să subordoneze deplasările persoanelor, accesul lor la mijloace de transport sau la anumite locații, precum și exercitarea anumitor activități de prezentarea rezultatelor unui test de depistare care stabilește că persoana nu a fost afectată sau contaminată, de urmarea unui tratament preventiv, inclusiv administrarea unui vaccin".

Chiar dacă nu este menționată explicit pandemia de Covid-19, acest articol a stârnit scandal, în condițiile în care președintele Emmanuel Macron a repetat că vaccinul împotriva acestei boli nu va fi obligatoriu în Franța.

"Într-o manieră disimulată, acest text vizează nu să facă vaccinarea obligatorie, ci să împiedice orice viață socială pentru persoanele care nu se vaccinează", a acuzat șefa Adunării Naționale (RN, extrema dreaptă) Marine Le Pen, într-un comunicat în care denunță o "măsură de esență totalitară".

"Cred, naiv, că în țara noastră respectarea libertăților este regula iar restricțiile excepția. Aici, guvernul va avea toate puterile pentru a suspenda libertățile noastre, fără controlul Parlamentului. De neconceput", a reacționat pe Twitter numărul doi al Republicanilor (dreapta), Guillaume Peltier.

În fața criticilor, ministrul pentru Funcția publică Amélie de Montchalin a spus că acest text nu urmărește "câtuși de puțin crearea de puteri excepționale pentru guvern" sau "crearea unui stat sanitar".

"Va exista desigur o dezbatere, tot ce va trebui clarificat va fi", a asigurat ea, la CNews.

"Reafirm, vaccinarea nu este obligatorie", a insistat și ministrul Sănătății Olivier Véran.

Franța, țara lui Pasteur, este una dintre cele mai neîncrezătoare țări din Europa în ce privește vaccinarea.