În Kosovo vor fi convocate alegeri anticipate, după ce Curtea Constituţională a invalidat alegerea, în iunie, a guvernului condus de Avdullah Hoti, ceea ce semnalează o nouă criză pentru fragila democraţie balcanică, relatează marţi dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit deciziei de luni seara a Curţii, validarea guvernului Hoti de către parlament, la 3 iunie - cu o diferenţă de un singur vot, 61 pentru din 120 - a fost ilegală, întrucât unul din deputaţii care l-au votat avea în acel moment o condamnare pentru corupţie.

Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, urma să aibă întâlniri marţi cu reprezentanţii partidelor pentru a decide data alegerilor, care trebuie să se desfăşoare peste cel mult 40 de zile.

Deputatul condamnat a început executarea pedepsei cu închisoare în septembrie.

În vară, instalarea guvernului de coaliţie al lui Hoti (Liga Democrată din Kosovo, LDK, centru-dreapta) a venit pe fondul crizei politice apărute după căderea, la sfârşitul lui martie, a unui alt executiv de coaliţie format din LDK şi Vetevendosje, partidul naţionalist de stânga care obţinuse cele mai multe voturi la scrutinul legislativ din octombrie anul trecut.

LDK a fost de acord atunci cu o nouă coaliţie şi l-a propus pe Avdullah Hoti pentru funcţia de prim-ministru, în locul lui Albin Kurti, liderul VV.