Canada a anunțat luni un ajutor de aproximativ 90 de milioane de dolari canadieni (57 de milioane de euro) pe o perioadă de trei ani către agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a cărei muncă pe teren a fost subminată de la sfârșitul finanțării din Statele Unite în 2018, potrivit AFP.

Copii in tabara de refugiati palestinieni Al Rashidija in LibanFoto: EU/ECHO/PeterBiro

Acest ajutor „va face posibilă satisfacerea nevoilor crescânde ale refugiaților palestinieni vulnerabili în cele cinci zone de intervenție ale agenției”, și anume teritoriile Cisiordaniei și Gaza, ocupate de Israel din 1967, precum și în Siria, Liban și Jordan, a declarat Ministerul de Externe.

Finanțarea va permite ca mai mult de jumătate de milion de fete și băieți refugiați palestinieni să primească o educație de bază de calitate și va contribui la funcționarea a peste 140 de clinici de îngrijire a sănătății de bază, pe lângă oferirea de adăpost și hrană pentru cei mai săraci, spune ministerul.

"Nevoile refugiaților palestinieni sunt de netăgăduit, mai ales în acest moment al unei pandemii globale: refugiații se confruntă cu rate ridicate de sărăcie, nesiguranță alimentară și șomaj", a declarat Karina Gould, ministrul canadian pentru dezvoltare internațională.

În 2016, guvernul liberal al lui Justin Trudeau și-a reluat ajutorul pentru această agenție ONU, desființată cu patru ani mai devreme de guvernul conservator anterior al lui Stephen Harper, foarte aproape de Israel.

Din 2016 până în 2019, Canada a investit în total 110 milioane de dolari (70 de milioane de euro) în sprijinul agenției. În plus, Canada i-a acordat 1,5 milioane de dolari în ajutor în aprilie pentru a-și pregăti răspunsul la pandemia din regiune.