Semnatarii acordului nuclear iranian au declarat luni că „doresc să răspundă pozitiv” la „perspectiva revenirii SUA” la masa negocierilor, europenii îndemnând Iranul să nu „compromită” această șansă, potrivit AFP.

Instalatie nucleara Natanz din IranFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Miniștrii de externe europeni, chinezi, ruși și iranieni s-au reunit pentru a încerca să calmeze lucrurile în așteptarea noii administrații americane, pe măsură ce Iranul se îndepărtează de angajamentele sale.

Această întâlnire s-a desfășurat online din cauza pandemiei.

„Miniștrii au fost de acord să continue dialogul (...) și au luat act de perspectiva unei întoarceri a Statelor Unite, subliniind că sunt gata să răspundă într-un mod pozitiv ca parte a unui efort comun", potrivit unei declarații comune.

Dosarul iranian a cunoscut noi tulburări de la asasinarea la sfârșitul lunii noiembrie a unui cercetător iranian din domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh.

În urma acestui atac atribuit Israelului, cea mai dură aripă din Teheran a promis un răspuns, slăbind în continuare acordul încheiat la Viena în 2015.

La începutul lunii decembrie, Paris, Londra și Berlin și-au exprimat „profunda îngrijorare” față de instalarea a trei noi centrifuge avansate de îmbogățire a uraniului în Natanz (centrul Iranului).

Cele trei țări sunt, de asemenea, alarmate de adoptarea de către Parlamentul iranian a unei legi controversate privind problema nucleară care, dacă ar fi adoptată, ar însemna probabil moartea acordului.

Acest text solicită guvernului să consolideze semnificativ programul nuclear și să pună capăt inspecțiilor efectuate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

"Am clarificat că Iranul nu trebuie să pună în aplicare extinderile recent anunțate ale programului său nuclear", a scris luni secretarul britanic de externe pe Twitter.

„Un astfel de pas ar pune în pericol posibilitățile de progres pe care sperăm să le vedem în 2021”, a adăugat Dominic Raab.

Omologul său german Heiko Maas a cerut, de asemenea, să nu "rateze ultima oportunitate" a preluării funcției unui nou președinte la Washington, angajându-se în "manevre tactice".

Iranianul Javad Zarif a apărut, luni seara, pentru a le răspunde pe Twitter.

„Datele comerciale Iran-UE 2014-2019 demonstrează că Europa și-a încălcat grav obligațiile”, a spus el.

Franța, Regatul Unit și Germania „împărtășesc responsabilitatea cu Statele Unite pentru daunele ireparabile cauzate iranienilor”, a spus el.

”Democrațiile” nu pot cere Iranului să încalce legislația parlamentară”, a adăugat ministrul iranian de externe.

"Iranul va inversa rapid măsurile corective luate ca răspuns la retragerea ilegală a SUA și la încălcările grave ale normelor de către europeni atunci când SUA și europenii își îndeplinesc obligațiile", a spus el.