William Barr, secretar american al Justiţiei şi procuror general în exerciţiu, a declarat luni seară că nu va numi procurori speciali pentru investigarea lui Hunter Biden, fiul preşedintelui-ales Joseph Biden, şi nici în cazul fraudelor electorale reclamate de preşedintele în funcţie, Donald Trump, potrivit Mediafax.

William BarrFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

William Barr a dat asigurări că investigaţia care vizează activităţile fiscale ale lui Hunter Biden este gestionată "în mod corespunzător". "Cred că, în măsura în care există o investigaţie, aceasta este gestionată responsabil şi în mod profesionist. Din acest punct de vedere, nu văd niciun motiv pentru a numi un procuror special şi nu intenţionez să fac acest lucru înainte de plecare", a declarat William Barr, potrivit publicaţiei The Hill. William Barr a demisionat săptămâna trecută, pe fondul disensiunilor cu preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump.

William Barr a precizat că nu va numi procuror special nici în investigaţia referitoare la presupusele fraude reclamate de Donald Trump în scrutinul prezidenţial din noiembrie, câştigat de Joseph Biden. "Dacă aş fi crezut că procurorul special este instrumentul corect în această etapă şi că ar fi trebuit numit unul, aş face acest lucru, dar nu consider că este aşa şi nu intenţionez să fac acest lucru", a subliniat William Barr.

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a declarat că nu este implicat în niciun fel în procedurile de investigare a lui Hunter Biden. "Nu am nicio implicare în potenţiala inculpare a lui Hunter Biden sau a familiei Biden. Sunt doar alte ştiri false. De fapt, mi se pare foarte trist să asist la aşa ceva", a afirmat Donald Trump. Conform unor surse de la Washington, Donald Trump ar vrea ca Departamentul Justiţiei să desemneze un procuror special pentru anchetarea afacerilor lui Hunter Biden. Jeffrey Rosen, numit de Donald Trump procuror general interimar după demisia lui William Barr, a refuzat să spună dacă va numi ori nu un procuror special. Numirea unui procuror special ar îngreuna procedurile de anulare a investigaţiei de către viitorul procuror general al SUA, care urmează să fie numit de Administraţia Joe Biden.

Hunter Biden a anunţat în urmă cu două săptămâni că activităţile sale fiscale fac obiectul unei investigaţii federale, o situaţie care generează noi semne de întrebare referitoare la afacerile financiare expuse în timpul campaniei electorale. Hunter Biden a fost criticat frecvent de preşedintele Donald Trump şi de aliaţii acestuia, care l-au acuzat că a profitat de conexiunile sale politice. Donald Trump şi susţinătorii săi au denunţat, fără dovezi, presupuse acte de corupţie asociate activităţilor pe care Hunter Biden le-a desfăşurat în Ucraina în perioada în care tatăl său, Joseph Biden, era vicepreşedinte al SUA. William Barr ştia din primăvară de investigaţiile care vizau activităţile financiare ale lui Hunter Biden, dar informaţiile nu au fost dezvăluite în campania electorală, au declarat surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Ancheta federală care vizează activităţile lui Hunter Biden este coordonată de Biroul procurorului statului american Delaware. Conform publicaţiei The Wall Street Journal, ar mai exista o anchetă lansată de procurorii din Manhattan (New York). Niciuna dintre investigaţii nu îl implică în vreun fel pe preşedintele-ales, Joseph Biden, au precizat sursele citate.

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Joseph Biden, a declarat vineri că acuzaţiile la adresa fiului său, Hunter Biden, sunt utilizate pentru a-l viza pe el, în ceea ce consideră a fi un joc politic "incorect". "Avem mare încredere în fiul nostru. Nu sunt îngrijorat de acuzaţiile care i se aduc. Sunt folosite pentru a se ajunge la mine. Cred că este un joc incorect. Dar aceasta este situaţia, este un om adult. Este cel mai inteligent om pe care îl cunosc, mă refer la capacitatea intelectuală pură. Atât timp cât el este bine, suntem şi noi bine", a declarat Joseph Biden într-un interviu acordat postului CBS.