Statele Unite au anunțat luni o nouă înăsprire a vizelor pentru oficialii chinezi pentru a interzice intrarea în Statele Unite a tuturor celor suspectați de încălcarea drepturilor omului, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noile restricții vor afecta „toți oficialii Partidului Comunist Chinez implicați în astfel de activități represive, indiferent unde se află”, a declarat ministrul american de externe Mike Pompeo într-un comunicat, referindu-se la „represiunea practicilor religioase”. „minorități etnice”, „disidenți”, „apărători ai drepturilor omului”, „jurnaliști”, „sindicaliști”, activiști ai societății civile sau „protestatari pașnici”.

Membrii familiei fiecărui oficial afectat vor fi, de asemenea, lipsiți de viza SUA.

Washingtonul a crescut deja restricțiile de viză în ultimele luni împotriva oficialilor sau studenților chinezi, adesea într-o manieră mai direcționată, ca parte a ofensivei sale împotriva Chinei, văzută ca fiind adversarul strategic numărul unu al ei.

Departamentul de Stat al SUA a anulat vizele a peste o mie de studenți și cercetători chinezi suspectați de spionaj și interzice intrarea în Statele Unite a oficialilor chinezi implicați în încălcarea drepturilor musulmanilor uiguri sau în represiuni în Hong Kong. De asemenea, a restricționat drastic intrarea membrilor partidului comunist chinez.

"Această măsură demonstrează hotărârea guvernului SUA de a trage la răspundere Partidul Comunist Chinez pentru represiunea crescândă a poporului chinez", a declarat luni Mike Pompeo.