Autorul atentatului terorist comis anul trecut împotriva unei sinagogi din oraşul german Halle a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă de un tribunal german, relatează AFP și The Guardian, potrivit Agerpres.

Stephan BallietFoto: Ronny Hartmann / AFP / Profimedia Images

Stephan Balliet, un german antisemit şi misogin, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit vinovat de „două crime” şi mai multe tentative de crimă în atacul din 9 octombrie 2019, a declarat preşedintele tribunalului din Naumburg (Saxonia-Anhalt), Ursula Mertens.

Tribunalul regional a stabilit că, odată ce Stephan Balliet va executa 15 ani de detenţie, el se va afla în detenţie preventivă. Aceasta este pedeapsa maximă conform legislaţiei germane. Procesul extremistului de dreapta Stephen Balliet a început în luna iulie.

El a încercat să pătrundă într-o sinagogă în care 52 de persoane participau la o slujbă de Yom Kippur, în 2019. După ce a eşuat în tentativa de a pătrunde în sinagogă, bărbatul puternic înarmat a împuşcat mortal un trecător de 40 de ani şi o femeie de 20 de ani dintr-un magazin de kebab din apropiere.

În tentativa de a scăpa de poliţişti, el a şi rănit câteva persoane, dintre care unele foarte grav.

Balliet şi-a recunoscut vina şi a declarat în faţa tribunalului că singurul său regret este că niciunul dintre cei doi oameni ucişi nu este nici musulman, nici evreu.

REFERINȚĂ: