O femeie care a cheltuit în jur de un milion de lire sterline anual la magazinul de lux Harrods va fi nevoită să își dezvăluie sursa averii ca parte a primei investigații din Marea Britanie de tip „McMafia” privind bani murdari, relatează The Guardian.

Zamira HajiyevaFoto: SWNS Paul Davey / SWNS / Profimedia Images

Zamira Hajiyeva, soția unui fost director al Băncii Internaționale a Azerbaidjanului condamnat pentru fraudă, a pierdut apelul formulat împotriva unui ordin care o forțează să dezvăluie cum a intrat în posesia banilor.

Dacă nu se va conforma, Agenția Națională pentru Infracționalitate (NCA) din Regatul Unit îi va putea confisca proprietăți în valoare de 22 de milioane de lire sterline, printre acestea numărându-se și locuința ei din centrul Londrei și un teren de golf în valoare de 11 milioane de lire.

Curtea Supremă a Regatului Unit a anunțat luni că a respins apelul lui Hajiyeva împotriva ordinului NCA, după ce aceasta pierduse anterior plângerile formulate la Curtea de apel și Înalta curte pentru a anula măsura.

„Nu există căi suplimentare pentru dna Hajiyeva să facă apel împotriva ordinului. Ea va trebui să furnizeze acum NCA informațiile pe care le căutăm în legătură cu aceste bunuri”, a declarat Graeme Biggar, directorul departamentului de infracționalitate economică din cadrul NCA.

Zamira Hajiyeva a intrat în atenția publică după ce a fost dezvăluit că între 2006 și 2016 aceasta a cheltuit peste 16 milioane de lire sterline doar la magazinul Harrods, părând să meargă la magazinul de lux ca la buticul de la colțul străzii.

Femeia a cheltuit la Harrods 24.000 de lire sterline pe ceai și cafea, 10.000 de lire pe fructe și legume și 32.000 de lire pe ciocolăți Godiva.

Aceasta a cheltuit de asemenea 4,9 milioane de lire sterline pe bijuterii Boucheron și Cartier, 300.000 de lire doar pe brandul couture Celine și încă 251.000 de lire în departamentul de jucării plus alte zecii de mii pentru „experiența de prințesă Barbie” la magazinul Bibbidi Bobbidi.

Hajiyeva neagă că ar fi comis vreo infracțiune și afirmă că soțul ei a fost condamnat în urma unui proces motivat politic.

Citește și: