Rusia a trimis "câteva sute" de soldați în Republica Centrafricană, a anunțat luni Bangui, la trei zile după o ofensivă a trei grupări armate calificată drept "tentativă de lovitură de stat" de guvern, scrie AFP, care notează că aceste incidente intervin la mai puțin de o săptămână de alegerile prezidențiale și parlamentare.

Biroul lui Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

"Rusia a trimis câteva sute de oameni din forțele regulate și echipamente grele" în cadrul unui acord de cooperare bilaterală, a declarat Ange Maxime Kazagui, purtător de cuvânt al guvernului centrafrican, fără a preciza numărul exact sau data intrării în țară.

"Rwanda a trimis de asemenea câteva sute de oameni care sunt deja pe teren și au început deja luptele", a adăugat el.

În Republica Centrafricană, gărzi private angajate de societăți rusești asigură protecția președintelui Faustin Archange Touadera iar instructori militari participă la formarea forțelor armate.

"Informațiile provenind din această țară stârnesc îngrijorări serioase", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.

Întrebat despre prezența de trupe rusești în Republica Centrafricană, Peskov nu a comentat subiectul.

Vineri seara, trei dintre cele mai puternice grupări armate care ocupă peste două treimi din țară au început să progreseze pe axe rutiere vitale pentru aprovizionarea capitalei Bangui. Acestea au anunțat de asemenea fuziunea lor.

Guvernul a acuzat sâmbătă fostul șef de stat Bozizé de "tentativă de lovitură de stat". Alegerile prezidențiale, în care favorit este Faustin Archange Touadéra, și legislative sunt prevăzute duminică.

Partidul lui François Bozizé a dezmințit duminică orice tentativă de lovitură de stat.

Kremlinul și-a exprimat "îngrijorările serioase" în fața crizei din Republica Centrafricană.