Mii de oameni au ieșit duminică pe străzile din Belarus pentru o nouă demonstrație pentru a cere plecarea președintelui Alexander Lukașenko, relatează AFP.

Protest BelarusFoto: Captura YouTube

La Minsk, capitala Belarusului, manifestanții au mărșăluit, împărțiți în mai multe grupuri, dintre care unele au inclus zeci de oameni, în timp ce altele au adunat sute de protestatari, a constatat un jurnalist AFP.

Peste 30 de persoane au fost arestate în total în Minsk și în alte orașe din Belarus, potrivit Centrului pentru drepturile omului Viasna.

Poliția patrula pe străzile din Minsk cu câini și tunuri de apă au fost mobilizate în număr mare, potrivit jurnalistului AFP.

Președintele Alexander Lukașenko, în vârstă de 66 de ani și aflat la putere din 1994, se confruntă cu manifestări de contestare fără precedent și care au izbucnit imediat după realegerea controversată de la începutul lunii august. Realiegerea sa este considerată frauduloasă atât de opoziție, cât și de Occident.

Susținut de Moscova, Lukașenko refuză să părăsească puterea și a vorbit despre reforme constituționale vagi pentru a încerca să calmeze protestul, în timp ce mișcarea de protest se confruntă cu o represiune constantă.

"Întreaga lume vede mișcarea de protest din Belarus și, datorită protestelor, toată lumea ne susține", a declarat figura principală a opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaya, refugiată în Lituania, într-un discurs video publicat în ajunul demonstrației de duminică.

„Fiecare nou marș împiedică regimul să mintă (spunând asta) că protestele s-au încheiat”, a spus ea.

De duminică, Belarus a interzis, de asemenea, temporar ieșirile din țară pe cale terestră, din cauza pandemiei de coronavirus.