Prima telecabină de transport public care traversează un râu din America Latină va fi inaugurată luni în Guayaquil, port la Pacific și capitala economică a Ecuadorului și va avea o capacitate de 40.000 de pasageri pe zi, potrivit AFP.

Teleferic GuayaquilFoto: YouTube

"Este prima companie din America Latină care nu urcă un munte și nu traversează un râu", a declarat vineri Clotilde Boutrolle, directorul Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD) din Ecuador, care a contribuit la finanțare.

Această telecabină, care va avea un traseu de 4,1 km, va face legătura între orașul Duran și centrul Guayaquil (sud-vest) în 17 minute, în loc de 45 de minute pe șosea, ”zburând” peste învolburatul râu Guayas timp de doi kilometri.

A fost construit de un consorțiu format din companiile franceze Poma și Dominicană Sofratesa. Ecuador se alătură astfel țărilor rare din regiune pentru a avea un astfel de sistem de transport pe cablu, cum ar fi Bolivia, Brazilia, Columbia, Mexic și Venezuela.

Quito are din 2005 un funicular turistic de 2,5 km, care urcă de la 3.100 la aproape 4.000 de metri, una dintre cele mai înalte linii din lume.

Boutrolle a declarat pentru AFP că telecabina Guayaquil este „prima infrastructură finanțată de AFD care va intra în funcțiune în Ecuador” și că va preveni emisia a aproximativ 15.000 de tone de CO2 pe an.

AFD, care din 2015 a acordat împrumuturi de aproximativ 800 de milioane de dolari către diverse entități publice din Ecuador, a împrumutat municipalității Guayaquil 85% din cele 134 de milioane de dolari din costul acestui proiect. Restul a fost finanțat de Poma-Sofratesa, care va opera telecabina timp de treizeci de ani.