Ministrul chinez de externe Wang Yi a asigurat vineri că Beijingul este pregătit să coopereze cu președintele ales al SUA, Joe Biden, în privința mai multor priorități, dar a avertizat Washingtonul împotriva „McCarthyismului” anti-China, potrivit AFP.

Wang YiFoto: Flickr

După luni de confruntare directă cu guvernul președintelui Donald Trump, el a spus că speră la revenirea la dialog și la un climat de „încredere reciprocă” între cele două puteri economice mondiale de conducere după alternanța din 20 ianuarie.

"Este important ca politica SUA față de China să reînvie obiectivitatea și rațiunea cât mai curând posibil", a spus Wang Yi într-o intervenție virtuală în fața Asia Society, un grup de reflecție din New York.

El a asigurat că China consideră că există o „posibilitate de cooperare” cu privire la mai multe priorități ale viitoarei administrații Biden: lupta împotriva pandemiei, criza economică și schimbările climatice.

"Sperăm să putem extinde cooperarea și să gestionăm diferențele noastre prin dialog", a insistat el.

Administrația Trump a declarat că decenii de dialog cu Beijingul au eșuat în ultimele luni și s-a angajat într-o confruntare totală.

Secretarul american de externe Mike Pompeo, aflat în prima linie în această confruntare în stilul noului război rece, a pus capăt programelor de schimb cultural finanțat de China și a înăsprit drastic regulile pentru acordarea vizelor către chinezi.

Cu accente din ce în ce mai ideologice în acuzațiile sale împotriva Partidului Comunist Chinez, el a vorbit despre o luptă între „libertate” și „tiranie” și a cerut universităților americane să fie prudente față de studenții chinezi.

„Asistăm la un McCarthyism care reapare și pune în pericol comerțul internațional normal”, s-a lamentat Wang Yi, referindu-se la vânătoarea de vrăjitoare împotriva comuniștilor efectuată în Statele Unite de către senatorul republican Joe McCarthy după cel de-al doilea război mondial.

Ministrul chinez a acuzat oficialii americani, fără a-i numi, că practică „o prezumție iresponsabilă de vinovăție” față de China. "Ei ignoră numeroasele noastre interese comune și marja de cooperare dintre cele două țări ale noastre, insistând că China este o amenințare majoră", a declarat acesta.

Joe Biden a promis să fie ferm față de Beijing, susținând o ostilitate crescândă în clasa politică americană, dar și că va căuta o oarecare cooperare în fața provocărilor planetare.