Congresul SUA a fost vineri sub presiune pentru a găsi un consens asupra planului de susținere a economiei în preajma unei paralizii a administrației federale („închidere”) care ar putea avea loc încă de la miezul nopții, potrivit AFP.

Mitch McConnellFoto: Flickr

Săptămâna trecută, Congresul și-a dat un scurt răgaz prelungind adoptarea legii finanțelor până pe 18 decembrie pentru a evita o „închidere” și pentru a-și aloca mai mult timp pentru a negocia bugetul pentru 2021.

Bugetul urma să expire inițial pe 11 decembrie la miezul nopții.

Dar cu cateva ore înainte de expirarea noului termen limită, discuțiile sunt încă în impas, iar finanțarea publică ar putea să se epuizeze.

Termenul-limită vine în timp ce democrații și republicanii negociază intens pe un acord de ajutor economic pentru gospodării și întreprinderi puternic afectate de criza provocată de pandemia Covid-19.

Un nou plan este cu atât mai așteptat cu cât măsurile votate în primăvară vor expira în opt zile.

"Liderii lucrează 24 de ore pe zi", a declarat vineri liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, spunând că este mai optimist decât cu o zi înainte cu privire la posibilitatea de a elimina ultimele obstacole.

Un acord este „foarte aproape”, a adăugat el.

"După cum am spus, Senatul va fi aici până când se va ajunge la un acord atunci când este posibil", a adăugat el, sugerând că negocierile ar putea continua pe tot parcursul weekendului.

Dar pentru a continua negocierile, Congresul ar trebui să fie de acord să prelungească încă o dată termenul limită pentru legea bugetului.

Țara are nevoie disperată de un nou plan de ajutor, deoarece creșterea fără precedent a cazurilor Covid-19 a slăbit din nou economia SUA.