Proprietarul unui lanț de aziluri din Statele Unite a orchestrat o schemă din care a obținut 150 de milioane de dolari spunându-le la mii de pacienți că au mai puțin de 6 luni de trăit pentru a-i convinge să se înscrie în programele centrelor sale, relatează Insider.

Frauda medicalaFoto: Aleksandr Khoruzhenko / Alamy / Profimedia Images

Departamentul de justiție american (DOJ) a anunțat că Rodney Mesquias, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru fraudă, spălare de bani, obstrucționarea justiției și alte 6 capete de acuzare privind fraude în domeniul sănătății.

Mesquias a fost proprietarul și a condus Merida Group, o companie americană majoră cu zeci de centre în statul Texas. Bărbatul a înșelat mii de oameni prin intermediul schemei între 2009 și 2018.

„Mesquias și-a finanțat stilul de viață opulent prin exploatarea pacienților cu boli cronice incurabile prin înscrierea lor în servicii de azil scumpe și care nu erau necesare”, a afirmat procurorul Brian Rabbitt din cadrul DOJ.

Potrivit DOJ, bărbatul nu a operat singur ci a conspirat cu CEO-ul Merida Group și cu dr. Francisco Pena, directorul medical al organizației și fost primar al orașului Rio Bravo din Texas. Pena a murit în luna noiembrie din cauza COVID-19, potrivit Laredo Morning Times.

Dovezile prezentate la procesul lui Mesquias arată că acesta și Merida Group le-au spus de mai multe ori pacienților săi că au mai puțin de 6 luni de trăit, apelând la capelani să mintă pacienții, să discute despre ultima împărtășanie și să îi pregătească pentru presupusa moarte iminentă.

Potrivit DOJ, Pena ar fi zis că „modul în care faci bani este ținându-i în viață pe cât de mult posibil”.

Mesquias și complicii săi au creat de asemenea fișe medicale false pentru a lăsa impresia că pacienții centrului sunt pe moarte când de fapt nu erau.

Acesta a spălat banii obținuți din schemă iar apoi i-a folosit pentru a-și cumpăra mașini de lux, bijuterii și servicii la cluburile de noapte din Las Vegas unde a cheltuit zeci de mii de dolari pentru a convinge medici să îi trimită pacienți care nu aveau de fapt nevoie de serviciile sale.

„Schema lui Mesquias a inclus plăți către medici și înrolarea frauduloasă a unor beneficiari vulnerabili în ospicii, lucru care i-a împiedicat să acceseze îngrijiri curative - toate acestea pentru a fura milioane de dolari din programul Medicare pentru a-și finanța cheltuielile personale extravagante”, a afirmat Miranda Bennettt, agentul special care conduce departamentul de combatere a fraudelor din sistemul medical în regiunea Dallas.