Parlamentul elveţian a aprobat vineri un proiect de lege care autorizează căsătoriile pentru cuplurile gay, la mai mulţi ani după adoptarea unor legi similare în numeroase alte state din Europa Occidentală, anunță AFP și Barrons.

Gay Pride la GenevaFoto: Sadak Souici-Le Pictorium / Zuma Press / Profimedia

Cetăţenii elveţieni vor avea însă ultimul cuvânt, deoarece partidul Uniunea Democratică Federală (UDF), o mică formaţiune care apără valorile creştine, a anunţat deja că va iniţia un referendum pe această temă.

Căsătoria civilă pentru persoanele de acelaşi sex a fost aprobată deocamdată de ambele camere ale Parlamentului elveţian după proceduri care au durat mai mulţi ani, proiectul final fiind depus de Partidul Vert'Liberal în 2013.

Textul adoptat vineri permite persoanelor gay să se căsătorească şi cuplurilor de lesbiene să aibă acces la băncile de spermă, acesta fiind unul dintre punctele cele mai controversate din noua lege.

Până acum, cuplurile gay puteau să încheie „parteneriate înregistrate”, care nu le ofereau însă aceleaşi drepturi de care beneficiază cuplurile heterosexuale căsătorite.

„Este o victorie istorică pentru drepturile comunităţii LGBTIQ”, au scris pe Twitter reprezentanţii asociaţiei Amnesty Suisse.

Asociaţia Famille Arc-en-ciel, creată în 2010 pentru a apăra interesele familiilor homoparentale din Elveţia, a anunţat la rândul ei că se pregăteşte deja pentru referendumul anunţat de UDF.

„Dacă oponenţii noştri vor lansa un referendum, noi suntem pregătiţi. Avem 82% din populaţie de partea noastră şi graţie forţei mobilizatoare a comunităţii LGBT, a organizaţiilor noastre partenere şi a partidelor politice care ne susţin, vom putea să obţinem o acceptare şi mai mare a persoanelor LGBT în societate graţie acestei campanii de votare”, a declarat la începutul lunii decembrie Matthias Erhardt, vicepreşedintele comitetului naţional înfiinţat pentru organizarea acestui referendum.