​2020 a fost un an nefast pentru libertatea presei, cu un număr record de jurnaliști închiși la nivel mondial (printre care şi 34 acuzați de publicarea de „știri false”), informează agenția italiană ANSA, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul întocmit la fiecare 12 luni de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) relevă faptul că, din decembrie anul trecut şi până în prezent, 274 de jurnaliști au ajuns în închisoare pentru munca lor, cifră care nu-i include pe cei care au fost arestați și apoi eliberați.

Pentru al doilea an consecutiv, recordul este deţinut de China, unde 47 de membri ai presei au ajuns după gratii, urmată de Turcia - cu 37. În Egipt sunt închişi 27 de jurnaliști, iar în Arabia Saudită 24. Cincisprezece se află în penitenciarele din Iran, unde Ruhollah Zam a fost executat la 12 decembrie, după ce s-a confruntat cu 17 capete de acuzare, inclusiv spionaj și răspândire de știri false în străinătate.

Raportul precizează că încarcerarea membrilor mass-media s-a intensificat anul acesta „pe măsură ce guvernele au reprimat acoperirea pandemiei de coronavirus sau au încercat să suprime știrile despre tulburările politice”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat că este „consternat” de rezultatele raportului. Într-o declarație, liderul Organizaţiei Naţiunilor Unite „le-a cerut din nou guvernelor să-i elibereze imediat pe jurnaliștii reținuți doar pentru că și-au exercitat profesia”.

„În viața noastră de zi cu zi jurnaliștii și operatorii mass-media sunt fundamentali în a ne ajuta să luăm decizii în cunoștință de cauză. Pe măsură ce lumea luptă împotriva pandemiei de Covid-19, acele decizii sunt și mai importante și pot face diferența între viață și moarte”, a spus Guterres.