Joe Biden a ales-o pe parlamentara nativ americană Deb Haaland ca ministru al Internelor, un mare departament responsabil cu resursele naturale, a declarat joi presa americană, un nou simbol al diversității dorite de președintele ales în viitorul său guvern, potrivit AFP.

Deb HaalandFoto: abcnews.com

Dacă numirea ei este confirmată de Senat, la vârsta de 60 de ani, va deveni primul american nativ care deține o funcție ministerială.

Membră a tribului Laguna Pueblo care locuiește în New Mexico, doamna Haaland se va regăsi în fruntea unui departament care gestionează vastele resurse naturale ale ținuturilor federale, precum parcurile naționale, dar și rezervațiile indiene.

Ea va fi, de asemenea, responsabilă de punerea în aplicare a ambițioasei agende a lui Biden pentru combaterea schimbărilor climatice. El a promis astfel că nu va mai acorda autorizații de forare pentru gaze sau petrol în zonele federale.

O petiție, susținută de peste 120 de reprezentanți tribali, l-a îndemnat recent pe Joe Biden să „facă istorie” numind-o pe doamna Haaland în acest post crucial pentru cele aproximativ 600 de triburi recunoscute din Statele Unite.

Deb Haaland a fost una dintre primele două femei native americane care au fost alese în Congres în 2018, la Camera Reprezentanților.

Mama singură, care a depășit alcoolismul și a trebuit să recurgă la ajutoare alimentare pentru o vreme, a făcut parte din acest val de femei care candidau la Congres pentru a se opune politicilor președintelui Donald Trump.

Înaintea doamnei Haaland, doar un alt nativ american fusese în guvernul Statelor Unite: Charles Curtis, vicepreședinte al lui Herbert Hoover între 1929 și 1933.

Joe Biden este, de asemenea, așteptat să îl numească pe Michael Regan, un afro-american, în funcția de șef al Agenției SUA pentru Protecția Mediului (EPA), potrivit New York Times și Washington Post.