Autoritățile americane intensifică presiunea asupra Google: o vastă coaliție de state a lansat joi proceduri pentru practici anticoncurențiale împotriva gigantului internetului, care se confruntă deja cu alte două plângeri din motive similare, potrivit AFP.

GoogleFoto: Nadeesha Gamage, Dreamstime.com

Grupul californian „își menține în mod ilegal puterea de monopol asupra motoarelor de căutare și a piețelor de publicitate aferente printr-o serie de contracte și comportamente anticoncurențiale”, a declarat procurorul general din Colorado, care conduce urmăriri penale în numele a 38 de state și teritorii americane.

Acuzațiile lor merg mai departe decât cele ale Departamentului de Justiție (DoJ), care în octombrie a acuzat grupul că menține un "monopol ilegal" privind cercetarea și publicitatea online, se arată în document.

Potrivit plângerii depuse joi de acești procurori democrați și republicani, Google „își intensifică eforturile” pentru a-și menține monopolul și, prin aceasta, dăunează consumatorilor și agenților de publicitate prin limitarea alegerilor lor.

Înființată în 1998 în Silicon Valley, compania și-a extins tentaculele la multe aspecte ale vieții noastre digitale și a devenit omniprezentă în viața de zi cu zi a multor utilizatori de Internet, atunci când caută pe web, își găsesc drumul cu Google Maps sau tranzacționează e-mailuri cu Gmail.

„Poarta de acces către Internet”

Nu numai că grupul a semnat contracte exclusive pentru a împiedica potențialii concurenți să-și dezvolte propriul motor de căutare, dar folosește aceleași tactici pe noile instrumente utilizate de consumatori, difuzoare inteligente, televizoare sau mașini, de exemplu, susțin procurori generali.

Grupul folosește, de asemenea, motorul său de căutare publicitară Search Advertising 360 pentru a-și consolida poziția dominantă în sector, împiedicând alte motoare concurente să comunice cu ale sale.

Google, denunță în continuare plângerea, și împiedică consumatorii să acceseze informații furnizate de alte entități pe anumite segmente de afaceri profitabile, cum ar fi călătoriile, îmbunătățirea locuințelor și divertismentul.

Pentru avocați, gigantul internetului își consolidează poziția dominantă datorită tuturor datelor pe care le-a colectat deja de la utilizatorii care nu au altă opțiune.

„De zeci de ani în urmă, Google a fost poarta de acces către Internet și ne folosește datele pentru a-și ucide concurenții și pentru a ne controla deciziile”, a denunțat într-o declarație procurorul general al statului New York, Letitia. James.

Contactată de AFP, compania nu a răspuns imediat. Dar, în ultimele zile, ea a respins acuzațiile de monopol și abuz de dominație.

Mai multe platforme digitale, inclusiv Amazon, TripAdvisor sau Yelp, se plâng că Google își promovează propriile oferte în rezultatele căutării.

Procurorii solicită instanțelor să restabilească o piață competitivă și să inverseze orice avantaj pe care Google l-ar fi putut obține prin practicile sale anticoncurențiale, inclusiv forțând grupul să se despartă de anumite active.

Această plângere este depusă a doua zi după o altă procedură inițiată de zece state, condusă de Texas, acuzând grupul condus de Sundar Pichai de practici anticoncurențiale în gestionarea reclamelor. În acest context, Google ar fi încheiat un acord cu Facebook.

Pentru procurorul general din Nebraska, Doug Peterson, atacul simultan al autorităților asupra Google este „cu adevărat istoric” și reprezintă cea mai mare coaliție într-un caz antitrust de la cel lansat în anii 1990 împotriva Microsoft.

Cu toate acestea, pentru a câștiga în instanță, autoritățile vor trebui să demonstreze că grupul californian a afectat consumatorii - în timp ce instrumentele sale - e-mail, hărți, servicii de rezervare - sunt în general gratuite.