Camera Deputaților a votat joi, cu o largă majoritate, în prima lectură, pentru un proiect de lege guvernamental care recunoaște dreptul la eutanasie în condiții stricte, în ciuda opoziției Bisericii Catolice, potrivit AFP.

Sinucidere asistata medicalFoto: BAXTER / BSIP / Profimedia

Textul a fost adoptat cu o largă majoritate cu 198 voturi pentru, 138 împotrivă și două abțineri. Va trebui însă aprobat de Senat anul viitor.

Cele două partide membre ale coaliției guvernamentale (Partidul Socialist și Podemos, stânga radicală) au votat în favoare, la fel ca și aliații lor de independență catalană și liberalii din Ciudadanos.

Partidul Popular (PP, conservator), precum și partidul de extremă dreapta Vox, s-au opus acestuia.

Textul prevede că o persoană care suferă de o boală gravă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă solicită acest lucru pentru a evita suferința intolerabilă.

Solicitarea trebuie făcută în scris și repetată cincisprezece zile mai târziu. Va trebui să fie acceptată succesiv de doi medici, apoi examinată de un comitet.

Profesioniștilor din domeniul sănătății care refuză să participe la eutanasie li se oferă dreptul la „obiecție de conștiință”.

Costul procedurii va fi rambursat de asigurările socială.

„Ca societate, nu putem rămâne impasibili în fața suferinței intolerabile a anumitor persoane”, a declarat ministrul Sănătății, Salvador Illa, afirmând că textul a răspuns „unei cereri a majorității societății spaniole ".

Partidul Popular a denunțat „graba” cu care a fost organizat votul, considerând că guvernul a dorit astfel să evite o „dezbatere serioasă”.

Această lege constituie „o înfrângere pentru toți, un eșec al sistemului nostru de sănătate și al societății noastre”, a declarat deputatul PP José Ignacio Echániz.

„Confruntați cu eutanasierea și sinuciderea asistată, apărăm îngrijirile paliative, tratamentul profund al durerii, sedarea paliativă”, a adăugat el.

Partidul Vox a anunțat că va depune un recurs la Curtea Constituțională.

De la venirea la putere în 2018, socialiștii au încercat în zadar să voteze această reformă de două ori.

În prezent, sinuciderea asistată și eutanasierea sunt pedepsite cu doi până la zece ani de închisoare, care poate fi redusă dacă persoana a suferit o boală gravă și a cerut să moară.

Votul vine la aproape 23 de ani de la moartea spaniolului Ramon Sampedro, care a devenit tetraplegic la 25 de ani și apoi a petrecut 29 de ani revendicând dreptul la moarte. Odată ce infracțiunea a fost prescrisă, una dintre prietenele ei a recunoscut în instanță că a participat în 1998 la sinuciderea ei asistată.

Acest caz a inspirat filmul câștigător al premiului Oscar „Mar Adentro” de Alejandro Amenabar în 2005.