O videoconferinţă a ONU privind Siria a condus miercuri la un schimb dur de replici între Germania, Rusia şi China, ultimele două ţări mergând până la a pune sub semnul întrebării ideea de a atribui Berlinului un loc permanent în această instanţă, notează AFP, preluată de Agerpres.

Consiliul de Securitate ONU, in timpul unui votFoto: Agerpres/AP

"Este foarte cinic să deplângi că bunurile umanitare nu pot intra în ţară" după închiderea impusă în iulie de Rusia şi China punctelor de intrare în Siria, a afirmat ambasadorul german, Christoph Heusgen.

"În loc să se plângă de fiecare dată de sancţiuni, Rusia şi China ar trebui să revină asupra deciziei lor şi să autorizeze deschiderea mai multor puncte de trecere pentru ca oamenii să poată obţine într-adevăr hrana şi medicamentele de care au nevoie", a adăugat el.

Intervenţia sa a fost ultima a Berlinului legată de Siria, Germania părăsind la 31 decembrie Consiliul de Securitate după doi ani ca membru nepermanent. În aceşti doi ani, au avut loc confruntări regulate între Berlin şi Moscova în privinţa dosarului sirian.

"După doi ani de prezenţă în Consiliul de Securitate, trebuie să fim sinceri, acest Consiliu a abandonat poporul sirian", a mai spus ambasadorul german. "Rusia nu doar l-a susţinut pe Bashar Al-Assad, dar a şi contribuit ea la suferinţa şi moartea oamenilor", a subliniat Christoph Heusgen.

Dacă acest Consiliu a abandonat Siria, este din vina "comportamentului ipocrit" al Germaniei şi occidentalilor, i-a răspuns ambasadorul rus adjunct, Dmitri Polianski.

"Aţi făcut din această reuniune cântecul vostru de lebădă, dar, ca să vă spun totul, nu ne veţi lipsi", a adăugat el. "Datorită dumneavoastră, numeroşi membri ai ONU care înainte avansau ideea că Germania ar putea fi membru permanent al Consiliului de Securitate îşi pun acum întrebarea dacă pot permite atâta cinism în această instanţă", a declarat diplomatul rus.

Vorbind cu ironie despre "discursul magistral" ţinut de ambasadorul german, reprezentantul Chinei, Yao Shaojun, a afirmat că numeroase proiecte umanitare pentru sirieni au fost blocate din cauza sancţiunilor Uniunii Europene şi Statelor Unite interzicând transferul de fonduri pentru realizarea lor.

"Dacă Germania doreşte să se alăture Consiliului de Securitate, drumul va fi dificil. Performanţa Germaniei în Consiliul de Securitate nu a răspuns aşteptărilor lumii şi aşteptărilor Consiliului", a ţinut să adauge diplomatul chinez.

Consiliul de Securitate numără cinci membri permanenţi cu drept de veto (printre care Rusia şi China) şi zece membri nepermanenţi aleşi pentru doi ani.